Dieta Cambridge

Podstawą postępowania w leczeniu otyłości jest ograniczenie spożycia energii - czyli leczenie dietetyczne, co wiąże się zawsze ze zmianą stylu życia i zwiększoną aktywnością fizyczną. Każda właściwa dieta stosowana w leczeniu powinna być zbilansowana i dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników zapewniających prawidłowe wewnątrzustrojowe funkcje organizmu. Diety niekompletne powodują niedobory co prowadzi do dysfunkcji organizmu.

Jeżeli dieta ubogokaloryczna w granicach 1000 kcal nie daje oczekiwanych rezultatów, zachodzi potrzeba zastosowania diety o bardzo małej zawartości energii w granicach 400 - 500 kcal dziennie.

Przygotowana przemysłowo dieta Cambridge zawiera wszystkie elementy właściwego żywienia : białko, małą ilość węglowodanów i tłuszczu, błonnik, witaminy i substancje mineralne w dawkach odpowiadających dziennemu zapotrzebowaniu organizmu. Dieta Cambridge może stanowić "wyłączne źródło odżywiania" lub może być łączona z konwencjonalnym posiłkiem. Rodzaj diety podyktowany jest stanem zdrowia. W określonych przypadkach potrzebna jest konsultacja lekarska. Średni ubytek wagi wynosi ok. 3 kg tygodniowo.

Posiłki diety stanowią napoje i zupy w formie sproszkowanej, przygotowane przez rozpuszczenie ich w wodzie. Aktualnie dostępne są następujące smaki : zupa jarzynowa, zupa grzybowa z borowików, zupa pomidorowa, zupa o smaku kurczaka z grzybami, napój kakaowy, napój cappuccino, napój waniliowy, napój truskawkowy, napój o smaku owoców leśnych.

W Polsce Dieta Cambridge została dopuszczona jako środek wspomagający odchudzanie po klinicznym przebadaniu w Zakładzie Żywienia - Klinicznego Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie pod kierownictwem prof. dr hab. med. Wiktora B. Szostaka.

Ilość posiłków dziennie zależy od rodzaju diety, płci i wzrostu pacjenta. Ocena kliniczna przeprowadzona w Polsce w Instytucie Żywności i Żywienia potwierdziła zarówno bezpieczeństwo, skuteczność jak i dobrą tolerancję w czasie leczenia. Oprócz oczekiwanych ubytków wagi odnotowano : regulację gospodarki tłuszczowej (obniżenie poziomu "złego" cholesterolu i triglicerydów) oraz obniżenie podwyższonych wartości poziomu glukozy i ciśnienia tętniczego.

Odchudzanie Dietą Cambridge prowadzi się pod fachowym nadzorem przeszkolonych konsultantów.

Komentarze:

Polecamy:

Mapa Strony Subskrybuj RSS Polityka prywatności

Copyright © 2002 - 2017 Dieta na Zdrowo