Witamina D – które produkty zawierają jej najwięcej?

Witamina D – które produkty zawierają jej najwięcej?

Feszyn.com

Witamina D jest niezbędna dla zdrowia. Dowiedz się gdzie jej szukać.

Niezbędna dla zdrowia witamina D powstaje w skórze pod wpływem słońca. W naszym klimacie jej naturalna synteza odbywa się tylko wiosną i latem. Zimą i jesienią źródłami tego pierwiastka są dieta i suplementy. Witamina D – gdzie zatem jej szukać?

W naszym klimacie niedobór witaminy D to powszechny problem. Przez kilka pochmurnych miesięcy w roku w naszej skórze jej synteza jest praktycznie niemożliwa, a jej zapas zmagazynowany w tkance tłuszczowej wyczerpuje się po około dwóch miesiącach. Jeżeli zdecydujemy się na suplementację, ważne, by wybrać witaminę D3 pochodzenia zwierzęcego (cholekalcyferol), a nie witaminę D2 pochodzenia roślinnego (ergoklacyferol).

Jakie funkcje pełni witamina D w organizmie?

  • Jest niezbędna do utrzymania prawidłowej struktury kośćca,
  • ułatwia przyswajanie wapnia i reguluje jego metabolizm,
  • zapobiega krzywicy u dzieci,
  • zapobiega osteoporozie,
  • stymuluje mineralizację kości i zębów,
  • korzystnie wpływa na komórki mięśniowe oraz zapobiega osłabieniu mięśni,
  • zwiększa wydolność i wytrzymałość organizmu,
  • chroni przed złamaniami,
  • wpływa na wydzielanie insuliny,
  • reguluje ciśnienie krwi,
  • niedobory powodują chorobę Alzheimera, Parkinsona, schizofrenię i depresję,
  • wpływa na wzrost włosów i kondycję skóry.

Witamina D - źródła pokarmowe

Witaminę D można znaleźć przede wszystkim w rybach:

  • węgorzu,
  • śledziu,
  • łososiu,
  • tuńczyku,
  • sardynkach,
  • makreli. 

Najlepiej podawać je gotowane, pieczone lub duszone. Smażenie niszczy witaminę D. Mniejsze ilości tej witaminy zawierają również:

  • jajka,
  • nabiał,
  • oleje roślinne,
  • wątroba.

Powyższe produkty stanowią cenne źródło tego pierwiastka. Jednak w okresie zimowym warto dodatkowo go suplementować, a także korzystać z pogodnych dni i wystawiać ciało na słońce jak najczęściej. Najbardziej wartościowa jest bowiem witamina D naturalnie produkowana przez naszą skórę.

fot. Oleofarm

Z czym łączyć witaminę D3?

Witamina D3 rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego dobrze jest przyjmować ją w połączeniu z wartościowymi olejami czy masłem. Badania wykazały, że do prawidłowego przyswajania przez organizm witaminy D3 niezbędna jest witamina K2 (podtyp MK-7). To właśnie ich połączenie zwiększa wytrzymałość kości. Naturalnie występuje ona w fermentowanych produktach spożywczych: kiszonkach, dojrzałych serach czy jogurtach. Można przyjmować ją również w formie suplementów.  

Witamina D a sport

Badania dowodzą, że niedobór witaminy D osłabia mięśnie, zmniejsza wytrzymałość i wydolność organizmu, a także zwiększa ryzyko kontuzji. Negatywnie wpływa również na efektywność treningu. Naukowcy odkryli, że wyniki sportowe w znacznej mierze zależą od stężenia witaminy D w organizmie (im jest większe, tym lepsza jest wydolność organizmu). Oprócz tego, właściwy jej poziom może chronić przed złamaniami przeciążeniowymi, osłabieniem mięśni i spadkiem wydolności.

Mąka: Kluczowe Wybory i Pułapki Mąka: Kluczowe Wybory i Pułapk...

W dzisiejszych czasach wybór odpowiedniej mąki nie jest już...

Czy dieta ma wpływ na płodność? Czy dieta ma wpływ na płodność...

Dieta na płodność. Co jeść, by zwiększyć szanse na zajście w...

Powiązane