Ser – który jest najzdrowszy?

Ser – który jest najzdrowszy?

Co to za choroba

Poznaj TOP 7 najzdrowszych serów!

Ludzie na całym świcie uwielbiają ser i jedzą go w pokaźnych ilościach. Jednak czy słusznie? Czy ser w nadmiarze nie szkodzi zdrowiu?

Badania wykazują, że składniki zawarte w serach korzystnie wpływają na zdrowie. Nie oznacza to jednak, że można go jeść w nieograniczonych ilościach! Nawet najzdrowsze produkty w nadmiarze mogą być szkodliwe dla organizmu.

Sery – wartość odżywcza

Sery to źródło dobrze przyswajalnego białka. W zależności od rodzaju dostarczają także dawkę tłuszczu, witamin z grupy, wapnia oraz fosforu. Znajdziemy w nich tyrozynę – aminokwas, który ma pozytywnie wpływa na samopoczucie. Ser typu feta oraz żółte gatunki zawierają znaczne ilości soli, dlatego należy je jeść z umiarem, ponieważ mogą przyczynić się do wystąpienia chorób układu krążenia. Kaloryczność serów zależy od ilości tłuszczu:

  • ser żółty - ok. 350 kcal/100 g,
  • ser pleśniowy - ok. 350 kcal/100 g,
  • ser topiony - ok. 300 kcal/100 g,
  • ser typu feta - 260 kcal/100 g,
  • ser mozzarella - ok. 260 kcal/100 g,
  • twaróg tłusty - ok. 150 kcal/100 g,
  • twaróg chudy – ok. 100 kcal/100 g,
  • ser ricotta - ok. 170 kcal/100 g.
W Polsce najpopularniejszy jest ser żółty.
fot. Wszystko o jedzeniu

TOP 7 najzdrowszych serów

  1. Mozzarella – przez wielu uznawana jest za najzdrowszy z serów. Jest bogata w wapń i fosfor. 100 g mozzarelli zawiera dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12. Jest źródłem nasyconych krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które wpływają korzystnie na zdrowie. Mozzarella zawiera sprzężony kwas linolowy - składnik wielu suplementów odchudzających.
  2. Ser kozi – jest bogaty w zdrowe tłuszcze, a w tym kwasy omega-6. Stanowi źródło wapnia, fosforu, magnezu, selenu i jodu, a także witaminę D, biotynę i niacynę. Składniki zawarte w serze kozim pomagają obniżyć poziom ,,złego” cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
  3. Ser typu feta - jest jednym z najmniej kalorycznych serów. Znajdziemy w nim znaczne ilości witaminy B12, która ma wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a także witaminy B2 - potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
  4. Sery pleśniowe – znajdziemy w nich sporą dawkę fosforu, wapnia, witamin A, B, D i E. Zawierają dużo soli, dlatego unikać ich powinny osoby cierpiące na nadciśnienie lub mające problemy z retencją wody w organizmie.
  5. Parmezan - stanowi źródło wielu witamin i minerałów. Naukowcy udowodnili, że regularne spożywanie parmezanu pomaga uregulować ciśnienie tętnicze krwi. Oprócz tego jest niskokaloryczny, bogaty w białko i lekkostrawny.
  6. Ricotta – powstaje z serwatki mleka krowiego, owczego lub koziego. Ricotta zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego białka, sporą dawkę wapnia, a przy tym niewiele tłuszczu.
  7. Twaróg – jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Znajdziemy w nim witaminę A, D, E i K, sporą ilość witaminy B2, B12 i choliny. Zawiera kwas foliowy, pantotenowy oraz wapń.
Płatki Kukurydziane: Analiza Ich Zdrowotnych Właściwości Płatki Kukurydziane: Analiza I...

Płatki kukurydziane to popularny wybór dla wielu osób na szy...

Czym objawia się niedobór witaminy B12? Czym objawia się niedobór wita...

Objawy nie są takie oczywiste.

Powiązane

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!