Fasolka szparagowa – warzywo idealne?

Fasolka szparagowa – warzywo idealne?

DOZ

Warto po nią sięgać nie tylko latem!

Latem zajadamy się świeżą fasolką szparagową, a zimą często sięgamy po mrożoną. Jest warzywem kochanym i często wybieranym przez Polaków. I bardzo dobrze. Stanowi bowiem źródło witamin, minerałów i błonnika. Jak fasolka szparagowa wpływa na zdrowie?

W Polsce mamy dwie odmiany fasolki szparagowej: żółtą i zieloną. Żółta fasolka ma delikatniejszy smak i konsystencję, zielona jest bardziej wyrazista. Zielona odmiana zawiera więcej witaminy A i kwasu foliowego. Z kolei żółta jest bogatsza w potas i fosfor.

W 100 g fasolki dostarcza około 30 kcal, spore ilości błonnika, witaminy A, B6, C, E, K, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, folianów, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, cynku i sodu. Niestety obróbka termiczna i przechowywanie w nieodpowiednich warunkach sprawiają, że większość dobroczynnych składników ulega rozkładowi. Aby zminimalizować ich utratę, fasolkę najlepiej zjeść jak najszybciej po zakupie, gotując na parze przez około 5 minut. Ten sposób gotowania pozwala zachować większość witamin i minerałów.


fot. Ofeminin

Fasolka szparagowa – właściwości

Zapobiega nowotworom

Fasolka szparagowa obfituje w witaminy C, E i A oraz flawonoidy. Wszystkie te związki chronią organizm przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników, które odpowiedzialne są za mutacje DNA, przedwczesne starzenie się komórek organizmu, a także rozwój chorób nowotworowych.

Wspomaga trawienie

Fasolka to doskonałe źródło błonnika pokarmowego, który ma zbawienny wpływ na układ pokarmowy. Wspomaga trawienie, pomaga w walce z zaparciami i pobudza jelita do pracy. Niestety fasolka może powodować wzdęcia, dlatego osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego powinni ograniczyć ją w swojej diecie.

Obniża poziom ,,złego” cholesterolu

W fasolce szparagowej znajdziemy spore ilości potasu, kwasu foliowego, przeciwutleniaczy, witamin z grupy B i magnezu – składników, które wspierają pracę układu krążenia. Pozwalają obniżyć ciśnienie krwi, obniżają poziom ,,złego” cholesterolu, tym samym zapobiegają rozwojowi miażdżycy i innych schorzeń układu sercowo-naczyniowego.

Wzmacnia odporność

Duże ilości witaminy C wspierają układ odpornościowy, tworząc barierę ochronną przed bakteriami i wirusami.

Wspomaga pracę nerek

Strączki fasoli wykazują właściwości moczopędne i przyspieszają usuwanie kwasu moczowego z organizmu. W ten sposób wspomagają pracę nerek, a także zapobiegają chorobom układu moczowego.

Wypróbuj przepis na pyszny, letni obiad z fasolką szparagową w roli głównej!

Tych produktów nigdy nie łącz z kawą Tych produktów nigdy nie łącz...

Te połączenia mogą Ci zaszkodzić.

Jak kiszone buraki wpływają na organizm? Jak kiszone buraki wpływają na...

To warto wiedzieć!

Powiązane

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!