Dieta niskopurynowa

Dieta niskopurynowa

lightbox.pl

Dieta ta jest przeznaczona dla osób chorujących na dnę moczanową oraz kamienicę nerkową.

Dieta ta jest przeznaczona dla osób chorujących na dnę moczanową oraz kamienicę nerkową. Nie jest to dieta skomplikowana, trzeba jednak wiedzieć, których produktów się wystrzegać, a które są wskazane.

Dla kogo jest przeznaczona?

Dieta niskopurynowa jest wskazana przede wszystkim dla osób zmagających się z dną moczanową. Gdy dieta jest bogata w puryny, powstaje nadmiar kwasu moczowego. Nerki nie nadążają z jego wydalaniem, a nadmiar kwasu trafia m.in. do stawów. Stąd występowanie stanów zapalnych, które są charakterystyczne przy tej chorobie. Nie ustalono, co jest przyczyną dny moczanowej, ale stwierdzono, że czynniki takie jak: dieta bogata w mięso i tłuszcze pochodzenia zwierzęcego, spożywanie alkoholu i kawy, nadwaga i otyłość, nadciśnienie tętnicze, choroby nerek oraz niektóre leki zwiększają ryzyko zachorowania.

Stosowanie diety niskopurynowej zaleca się także osobom cierpiącym z powodu kamicy nerkowej. Często przyczyną choroby jest dieta bogata w puryny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(fot. medicovergo.com)

Odpowiednia dieta

Fundamentem diety moczanowej jest ograniczenie spożywania puryn, z których powstaje kwas moczowy. Codzienna podaż nie powinna przekraczać 300 mg kwasu moczowego, a w stanach zaostrzenia choroby – nie więcej niż 120 mg. Jadłospis składa się głównie z warzyw i nabiału. Produkty dietetyczne podzielono na grupy według ilości kwasu moczowego, która powstaje po zjedzeniu danego produktu.

I GRUPA - mniej niż 50 mg kwasu moczowego na porcję, między innymi:

  • Warzywa: buraki, cebula, cukinia, kapusta biała, marchew, ogórki, pomidory, sałata, kapusta pekińska, ziemniaki.
  • Owoce: ananasy, pomarańcze, agrest, kiwi, brzoskwinie, czereśnie, wiśnie, gruszki, jabłka, maliny, porzeczki, truskawki.
  • Nabiał: Mleko, serek wiejski, ser żółty, topiony, pleśniowy.

II GRUPA - od 50 do 100 mg kwasu moczowego na porcję:

  • Warzywa: dynia, fasolka szparagowa, kapusta czerwona, fasola, groch, soczewica.
  • Owoce: banany, melony.
  • Inne: flądra, lin, parówki, wołowina.

III GRUPA - powyżej 100 mg kwasu moczowego na porcję. Produkty z tej grupy najlepiej całkowicie wyeliminować z diety:

  • Warzywa: brokuły, kalafior, brukselka, groszek zielony, kukurydza, papryka, por, szpinak.
  • Owoce: rabarbar.
  • Napoje: kawa, kakao, herbata, płynna czekolada, soki owocowe, napoje gazowane.
  • Inne: tłuste i wędzone ryby, cielęcina, jagnięcina, pieczarki, boczniaki, czekolada.

Ponadto dieta niskopurynowa powinna w większości składać się z węglowodanów, które pomagają usuwać moczany. Ważną zasadą  jest jedzenie 4-5 posiłków dziennie w równych odstępach czasu. Przerwy między posiłkami nie powinny przekraczać 3 godzin. Ostatni posiłek powinno się spożywać na 3-4 godziny przed snem, ponieważ w nocy ilość zatrzymywanego kwasu moczowego wzrasta. Zaleca się przyjmowanie min. 2 litrów płynów dziennie, gdyż zapobiegają wytrącaniu się kwasu mlekowego.

Dieta na bezsenność Dieta na bezsenność

Zastosuj się do kilku wskazówek i prześpij całą noc!

Co jeść, by mieć zdrowe i białe zęby? Co jeść, by mieć zdrowe i biał...

Chcesz mieć piękny uśmiech? Sięgaj po te produkty jak najczę...

Powiązane

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!