Produkty, które łagodzą stany zapalne

Produkty, które łagodzą stany zapalne

Centrum Medyczne Meavita

Które produkty leczą stany zapalne?

Przewlekłe stany zapalne bardzo negatywnie odbijają się na naszym zdrowiu i samopoczuciu. Często sami jesteśmy za nie odpowiedzialni, stosując nieprawidłową dietę, unikając ruchu i lekceważąc początkowe objawy. Co więc jeść, aby się ich pozbyć? 

Produkty, które leczą stany zapalne

Jagody

Jagody to skarbnica witamin, minerałów i antyoksydantów, które doskonale wpływają na zdrowie układu krwionośnego. Antocyjanidyny w nich zawarte pozwalają pozbyć się stanów zapalnych. W związki te bogate są również borówki, maliny i truskawki.

Kwasy tłuszczowe

NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają stany zapalne występujące w organizmie i znacząco poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych. Te cenne tłuszcze znajdziemy m.in. w:

  • oleju lnianym i konopnym,
  • orzechach włoskich i pestkach dyni,
  • awokado
  • łososiu, szprotach i sardynkach.

Brokuły

Brokuły zawierają związki o działaniu przeciwzapalnym. Wykazują także właściwości odkwaszające organizm. Badania wykazują, że składniki zawarte w brokułach chronią oczy przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Warzywo należy poddawać jak najkrótszej obróbce termicznej, ponieważ pod wpływem temperatury traci swoje zdrowotne właściwości.


fot. Wapteka

Kawa i zielona herbata

Kawa stanowi źródło antyoksydantów, które chronią między innymi przed zapaleniem wątroby. Z kolei zielona herbata zawiera EGCG - substancję, która hamuje stany zapalne.

Winogrona

Resweratrol zawarty w winogronach ma działanie przeciwzapalne, zapobiega chorobom serca, otyłości, chorobom oczu i demencji starczej. Znajdziemy go również w rodzynkach i winie.


fot. Polki.pl

Kurkuma

Kurkuma wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwutleniające. Wspomaga także działanie układu trawiennego i łagodzi dolegliwości, takie jak nudności czy wymioty.

Pomidory

Pomidory zawierają witaminę C, antyoksydanty, likopen i potas. Regularne jedzenie pomidorów zmniejsza ryzyko pojawienia się stanów zapalnych w organizmie.


fot. Target

Wiśnie

Wiśnie to źródło antyoksydantów, takich jak antocyjaniny i katechiny. Związki te łagodzą zakwasy i zmniejszają poziom złego cholesterolu. Stanowią też źródło kumaryny, która działa przeciwobrzękowo.

Spróbuj także przepisu na napój przeciwzapalny. Wystarczy kilka składników a efekty naprawdę Cię zaskoczą!

Dieta Paleo Dieta Paleo

Coraz popularniejsza staje się dieta naszych przodków.

Postęp choroby Parkinsona można zatrzymać dietą! Postęp choroby Parkinsona możn...

Objawy choroby można zatrzymać, zmieniając jadłospis!

Powiązane