Ananas - niezwykły owoc

Ananas - niezwykły owoc

Wprost Zdrowie

Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Poznaj wyjątkowe właściwości ananasa.

Ananas - soczysty, orzeźwiający owoc, który jest źródłem cennych witamin i minerałów. Dzięki swoim właściwościom znalazł zastosowanie w medycynie alternatywnej i kosmetyce. Poznaj wszystkie właściwości ananasa.

Ananas jadalny uprawiany jest w Chinach, Brazylii, Meksyku, na Hawajach i Filipinach. Dojrzewa w okresie letnim i osiąga masę 1-2 kg, czasami nawet 5 kg. Rośnie na stosunkowo niskich krzewach i można go wyhodować w doniczce w domu, jeśli zapewni się mu odpowiednie warunki. Ananas, mimo że bogaty jest w cukry proste, zawiera jedynie 50 kcal w 100 g świeżego owocu. Oprócz tego jest nieocenionym źródłem witamin i składników mineralnych, m.in. witaminy A, C, B1, B2, B6, PP, ale również kwasu foliowego, cynku i żelaza.

Fot. Poradyfit

Niecodzienne zastosowanie ananasa

  • Łagodzi stany zapalne - bromelaina zawarta w ananasie ma właściwości przeciwbólowe i przeciwzapalne, dlatego wykorzystywana jest w celu leczenia obrzęków i stanów zapalnych stawów.
  • Łagodzi infekcje układu oddechowego – wszystko dzięki zawartości bromelainy. Płukanie gardła świeżym sokiem z ananasa łagodzi kaszel i ból gardła.
  • Może zapobiegać osteoporozie – ananas jest źródłem manganu, żelaza i miedzi, a jego regularne spożywanie chroni układ kostny. Mangan wspomaga przyswajanie wapnia, żelazo wzmacnia kości, a miedź przyspiesza produkcję kolagenu - białka wchodzącego w ich skład.
  • Wspomaga pracę układu pokarmowego - bromelaina usprawnia i przyśpiesza procesy trawienne, dlatego stosowana jest przy niestrawności. Może również zapobiegać zaparciom i wzdęciom, pod warunkiem, że spożywamy surowego ananasa. Zmniejsza również zgagę i inne dolegliwości ze strony żołądka.
  • Wspomaga układ odpornościowy - 100 g zapewnia 80% dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która broni komórki przed wolnymi rodnikami, a także wzmacnia układ odpornościowy.
  • Wspomaga odchudzanie - bromelaina przyśpiesza przemianę materii, poprawia także mikrokrążenie i wspomaga usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Bromelaina zwiększa także przyswajalność białek, dzięki czemu przyczynia się do utrzymania i zwiększenia masy mięśniowej. Dodatkowo ananas jest cennym źródłem błonnika pokarmowego, który pęczniejąc w żołądku zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Ważne jest, by wybierać świeże ananasy, bo tylko takie wspomagają odchudzanie. Te z puszki są wysokokaloryczne i pozbawione swoich dobroczynnych właściwości.  
Jak mrozić produkty? Jak mrozić produkty?

Oto kilka kuchennych tricków!

Czy cukier zawsze jest słodki czy to tylko ściema?! Czy cukier zawsze jest słodki...

Cukier cukrowi nierówny! Sprawdź to!

Powiązane