Mąka bezglutenowa – którą wybrać?

Mąka bezglutenowa – którą wybrać?

Poradnik Zdrowie

Czym różnią się od siebie mąki bezglutenowe?

Mąka bezglutenowa to idealny zamiennik mąki pszennej dla osób, które nie tolerują glutenu. Dzięki niej nie trzeba rezygnować z popularnych przysmaków, takich jak naleśniki, ciasta, bułki czy gofry. Czym różnią się od siebie mąki bezglutenowe?

Mąka bezglutenowa wytwarzana jest z ziaren zbóż lub pseudozbóż, które nie zawierają glutenu. Problem nietolerancji glutenu lub jego zła tolerancja według szacunków dotyka 1-6 procent populacji. Gluten to nazwa białek typowych pszenicy, jej odmian oraz spokrewnionych zbóż, takich jak pszenica, orkisz, kamut, płaskurka, żyto i jęczmień. To właśnie on odpowiada za właściwości funkcjonalne mąk - dzięki niemu mąka po zmieszaniu z wodą ma lepką konsystencję. Znajdziemy go nie tylko w produktach piekarniczych i cukierniczych, ale również w wędlinach, przekąskach, suplementach diety czy lekach.

fot. Medme.pl

Mąka bezglutenowa – rodzaje

  • Mąka owsiana – produkuje się ją ze zmielonych ziaren owsa. Jest źródłem błonnika pokarmowego, białka, antyoksydantów i beta-glukanów, które wspomagają proces usuwania toksyn z organizmu i pozwalają obniżyć poziom cholesterolu. Zawiera także mikroelementy, takie jak potas, wapń, cynk, selen i magnez. W połączeniu z wodą tworzy kleistą papkę. Z powodzeniem można nią zastąpić mąkę pszenną i używać jej do zagęszczania różnych produktów.
  • Mąka gryczana – wytwarzana jest z ziaren gryki. Zawiera duże ilości błonnika, białka, witaminy z grupy B, magnez i miedź. Pozytywnie wpływa na zdrowie układu krążenia - zmniejsza poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Ze względu na niski indeks glikemiczny jej spożycie poleca się diabetykom.
  • Mąka kukurydziana – otrzymywana jest ze zmielonych ziaren kukurydzy. Znajdziemy w niej błonnik, magnez, cynk, żelazo, witaminy z grupy B oraz witaminę A. Znajdujące się w niej przeciwutleniacze hamują szkodliwe działanie wolnych rodników. Ma wysoki indeks glikemiczny, z tego względu nie powinna znaleźć się w diecie cukrzyka.
  • Mąka ryżowa – uzyskuje się ją ze zmielonego ziarna ryżu białego lub brązowego. Mąka z ryżu brązowego dostarcza dawkę witamin z grupy B, magnezu, cynku i żelaza.
  • Mąka z komosy ryżowej – powstaje z ziaren komosy ryżowej. Zawiera duże ilości białka, błonnika pokarmowego, żelaza, magnezu, wapnia, witaminy grupy B, witaminę E i flawonoidy. Charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym.
  • Mąka z amarantusa – produkowana jest ze zmielonych nasion amarantusa. Zawiera wielonienasycone kwasy tłuszczowe, białko, magnez, fosfor, żelazo. Jest dobrym źródłem kwasu foliowego i z tego względu jest szczególnie polecana kobietom w ciąży.
  • Mąka jaglana – otrzymuje się ją z nasiona prosa. Zapewnia dawkę magnezu i żelaza oraz witamin z grupy B. Działa odkwaszająco na organizm. Wykazuje także właściwości antyoksydacyjne.
  • Mąka migdałowa – powstaje ze zmielonych migdałów bez skórek. Jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, białka i błonnika. Ze względu na niską zawartość węglowodanów, sprawdzi się na diecie ketogenicznej oraz innych dietach niskowęglowodanowych.
  • Mąka kokosowa – otrzymuje się ją przez zmielenie miąższu orzecha kokosowego. Znajdziemy w niej znaczne ilości błonnika i średniołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera niewiele węglowodanów i ma niski indeks glikemiczny.
Naturalnie hamują apetyt Naturalnie hamują apetyt

Tłumienie apetytu? Co należy jeść, żeby go powstrzymać?

Czy banany można jeść na diecie? Czy banany można jeść na dieci...

Co warto wiedzieć o bananach?

Powiązane