Dietetycy
Dowiedz się, gdzie jest go najwięcej.
Dietetycy
Dowiedz się, gdzie jest go najwięcej.
Błonnik jest jednym z najważniejszych elementów codziennej diety - wspomaga odchudzanie, obniża poziom cholesterolu i zapobiega zaparciom, ale nie tylko. Wyróżniamy dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Jak na organizm działa każdy z nich?
Błonnik to część strukturalna ścian komórek roślinnych, które nie są trawione i wchłaniane w przewodzie pokarmowym człowieka. Dzięki temu przechodzi przez układ pokarmowy w niemal niezmienionej formie. Błonnik jest to mieszanina substancji - ligniny, celulozy, pektyn oraz śluzów i gum. Według ekspertów każdy powinien spożywać od 20 do 40 g błonnika każdego dnia.
Jak działa błonnik nierozpuszczalny?
Odpowiednia zawartość błonnika w diecie zapobiega wystąpieniu uchyłkowatości jelit, polipów, żylaków odbytu i raka jelita grubego.
Gdzie szukać błonnika nierozpuszczalnego?
fot. Kalkulator BMI
Błonnik rozpuszczalny w wodzie jest częściowo rozkładany przez tzw. dobre bakterie jelitowe. Przybiera postać substancji podobnej do żelu, która chroni ściany przewodu pokarmowego oraz sprzyja rozmnażaniu się komórek nabłonka jelitowego. Błonnik rozpuszczalny ulega fermentacji w jelicie grubym, tym samym obniża jego pH. Sprzyja to zachowaniu prawidłowej proporcji pomiędzy korzystnymi bakteriami probiotycznymi a gnilnymi.
Rozpuszczalny błonnik:
Najlepsze źródła błonnika rozpuszczalnego to:
Choć spożywanie błonnika pokarmowego niesie ze sobą wiele korzyści, w nadmiarze może być szkodliwy. Szczególnie uważać powinny osoby cierpiące na przewlekłe choroby układu pokarmowego.
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!