Dieta w profilaktyce i przebiegu depresji

Dieta w profilaktyce i przebiegu depresji

poradnikzdrowie.pl

Co jeść, a czego unikać by zapobiec złemu samopoczuciu?

Od dawna wiadomo, że istnieje zależność między dietą ubogą w wartościowe składniki a rozwojem depresji. Dieta zapobiegająca jej występowaniu powinna być bogata m.in. w kwasy tłuszczowe omega-3, kwas foliowy czy witaminę B12. Które mikroskładniki poprawiają nastrój? Co jeść, by czuć się dobrze?

Depresja a dieta

Wiele schorzeń i zaburzeń fizycznych jest powiązanych ze sposobem odżywiania i niedoborem lub nadmiarem poszczególnych składników odżywczych. Dieta nie jest jedynym czynnikiem, który jest w stanie wyleczyć z depresji, jednak odpowiednie odżywianie może wspierać psychoterapię i farmakologię. Obecnie na depresję choruje 5-11 procent osób dorosłych na całym świecie, a z roku na rok ich liczba wzrasta. W ostatnich latach daje się zauważyć wzrastające zainteresowanie alternatywnymi metodami jej leczenia. Coraz częściej wskazuje się na złe nawyki żywieniowe jako jedną z przyczyn zachorowań.

Produkty zapobiegające depresji

Węglowodany – ich zwiększone spożycie wpływa na poprawę nastroju. Wpływają na równowagę aminokwasów w surowicy krwi, tym samym zwiększając stężenie serotoniny w mózgu. Jej wysoki poziom odpowiada za regulację snu, apetytu i dobre samopoczucie. Dieta uboga w ten makroskładnik sprzyja stanom depresyjnym i samej depresji. Ważne jest, by sięgać po zdrowe źródła węglowodanów – produkty z pełnego ziarna, warzywa i owoce, a nie słodycze.

Aminokwasy – rola aminokwasów wiąże się z produkcją serotoniny. Spadek jej poziomu może powodować m.in. pogorszenie nastroju, zaburzenia snu i wzrost agresji. Aminokwasy znajdziemy w jajkach, nabiale, rybach, chudym mięsie, roślinach strączkowych i pestkach dyni.

Kwas foliowy – badania wskazują, że jego niedobór występuje u osób chorych na depresję. Zmniejsza on skuteczność działania leków stosowanych w leczeniu depresji. Kwas foliowy znajduje się w zielonych warzywach liściastych, brokułach, cytrusach, roślinach strączkowych, jajach i mięsie.

Witamina B12 – jest niezbędna do prawidłowej pracy układu nerwowego. Najlepsze jej źródła to wątroba i nerki, w mniejszych ilościach występuje w mięsie, mleku i jajach.

Selen – jego niedobory są przyczyną złego nastroju i odczuwania lęku. Można go znaleźć w orzechach brazylijskich, rybach i owocach morza oraz nasionach słonecznika.

Cynk - suplementacja cynkiem zwiększa skuteczność leków antydepresyjnych, wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego i układu immunologicznego. Jego niedobór może osłabiać pamięć i koncentrację.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(fot. mamotoja.pl)

Czego unikać?

Dieta stosowana w depresji powinna być naturalna i wykluczać produkty przetworzone. Osoby ze zdiagnozowaną depresją powinny unikać:

  • alkoholu – jego spożycie powoduje spadek poziomu serotoniny, co sprzyja depresji,
  • kofeiny– obniża poziom serotoniny, jej nadmiar wywołuje niepokój i zaburzenia snu,
  • żywności wysoko przetworzonej (słodyczy, fast foodów, gazowanych napojów) - kojarzą się z dobrym nastrojem i przyjemnością, jednak po ich zjedzeniu poprawa humoru jest chwilowa i wiąże się z nagłym wyrzutem cukru do krwi. Niedługo potem nastrój wraca do normy lub nawet się pogarsza.
Postęp choroby Parkinsona można zatrzymać dietą! Postęp choroby Parkinsona możn...

Objawy choroby można zatrzymać, zmieniając jadłospis!

Dieta Paleo Dieta Paleo

Coraz popularniejsza staje się dieta naszych przodków.

Powiązane

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!