Ekologia.pl
Przeczytaj zanim znowu wylejesz go do zlewu!
Ekologia.pl
Przeczytaj zanim znowu wylejesz go do zlewu!
Picie wody po ogórkach dla niektórych może być dziwne. Zazwyczaj zaraz po zjedzeniu wszystkich ogórków wylewamy zawartość słoika. Okazuje się, że to duży błąd. Zawarte z tym kwaśnym napoju substancje mogą mieć zbawienny wpływ na zdrowie całego organizmu. Jakie właściwości ma sok z kiszonych ogórków?
Sok z kiszonych ogórków, a raczej marynata, w której kisi się warzywa, powstaje w procesie ich fermentacji. Ma kwaskowaty, intensywny smak przypominający same ogórki kiszone. Picie wody po ogórkach nie jest popularnym nawykiem, a szkoda. Co zawiera sok z ogórków kiszonych? Przede wszystkim znajdziemy w nim cenne bakterie probiotyczne i kwas mlekowy, które szczególnie korzystnie wpływają na zdrowie jelit. Oprócz tego jest skarbnicą witamin i minerałów, takich jak witaminy A, C, E, K i witaminy z grupy B oraz sodu, potasu, żelaza, magnezu, fosforu, wapnia i cynku. To właśnie sprawia, że sok z ogórków kiszonych ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie.
Oto niektóre, najważniejsze właściwości wody z ogórków kiszonych:
Jak się okazuje, sok z kiszonych ogórków nie tylko świetnie wpływa na zdrowie. Wspomaga również proces odchudzania. Tę właściwość zawdzięcza dużym ilościom kwasu mlekowego, który ma pozytywny wpływ na florę bakteryjną jelit. Stymuluje także wydzielanie kwasów żołądkowych, dzięki czemu usprawnia procesy trawienne i podkręca przemianę materii. Ponadto woda z kiszonych ogórków zakwasza organizm, co sprawia, że znika ochota na słodkie przekąski między posiłkami. Same kiszone ogórki mają bardzo mało kalorii, dlatego poleca się je wszystkim osobom stosującym diety redukcyjne. Sok z kiszonych ogórków można pić codziennie, jednak dzienna dawka nie powinna przekraczać 200 ml dziennie – nadmiar może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Mimo wszystkich zalet, jakie niesie ze sobą picie wody z ogórków kiszonych, niewskazana jest ona osobom cierpiącym na nadciśnienie, alergie i choroby nerek.
Najzdrowsze kiszonki to te przygotowane samodzielnie. Sklepowe mogą zawierać konserwanty, ocet i inne chemiczne dodatki, które obniżają ich jakość. Masz trochę wolnego czasu? Sprawdź, jak samemu zrobić kiszone ogórki. Tylko pamiętaj – tym razem woda z kiszonych ogórków wyląduje w Twojej szklance, nie w zlewie.
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!