Tłuste produkty, które trzeba jeść

Tłuste produkty, które trzeba jeść

Allegro

Które tłuszcze są zdrowe?

Tłuszcz, białko i węglowodany – każdy z trzech makroskładników powinien być uwzględniony w codziennej diecie, nawet osób odchudzających się. Tłuszczy na dietach redukcyjnych unikamy jak ognia. Są one jednak niezwykle ważne, a eliminując je z jadłospisu możemy wyrządzić sobie więcej szkody, niż pożytku. Jakie tłuszcze trzeba uwzględnić w codziennej diecie?

W tłuszczach rozpuszczają się witaminy A, D, E oraz K, wpływają na pamięć, koncentrację, są źródłem energii i wspierają zdrowie serca. Mowa o tzw. ,,dobrych” tłuszczach nienasyconych. W jakich produktach znajdziemy ich najwięcej?

Źródła zdrowych tłuszczów

Ryby

Tłuste ryby, przede wszystkim łosoś, halibut, tuńczyk, makrela, śledź czy sardynki to jedno z najlepszych źródeł kwasów omega-3, które wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, zapobiegają miażdżycy i zawałom serca.


fot. Odchudzanie bez kitów

Nasiona

Nasiona chia, lnu czy słonecznika również obfitują w zdrowe tłuszcze omega-3. Pomagają obniżyć poziom ,,złego” cholesterolu we krwi, łagodzą stany zapalne w organizmie, tym samym zapobiegają wielu groźnym chorobom. Dodatkowo spore ilości błonnika pokarmowego wspomagają pracę układu pokarmowego.


fot. Zdrowie - Claudia.pl

Jajka

Jajka to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Oprócz pełnowartościowego białka zawierają zdrowy tłuszcz, witaminę D, B i cholinę, które mają dobroczynny wpływ na pracę całego organizmu.


fot. Ania Gotuje

Orzechy

Nerkowca, włoskie, archaidowe, makadamia czy laskowe – wszystkie rodzaje orzechów są zdrowe i powinny znaleźć się w naszych jadłospisach. Już jedna garść dziennie zapewnia dawkę kwasów omega-3, a także białka, magnezu i potasu.


fot. Allegro

Oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek to nieodłączny element diety śródziemnomorskiej, uznawanej za najzdrowszą na świecie. W jej składzie znajdziemy silne przeciwutleniacze, witaminy E i K, które łagodzą stany zapalne, zwalczają wolne rodniki, obniżają poziom ,,złego” cholesterolu i opóźniają procesy starzenia się organizmu.


fot. Testosterone.pl

Awokado

Choć awokado jest najbardziej kalorycznym owocem (100 g dostarcza około 160 kcal), nie powinno go zabraknąć w każdej diecie. Dostarcza niewielkich ilości cukru, za to pełne jest jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pozwala obniżać poziom ,,złego" cholesterolu i triglicerydów we krwi. Oprócz tego zapewnia uczucie sytości na długo po zjedzeniu, dlatego może okazać się pomocne w czasie odchudzania.


fot. DOZ.pl

Przez lata wokół tłuszczy narosło wiele mitów, które czas obalić. Są niezbędne dla funkcjonowania naszego organizmu. Nie bójmy się ich, nawet w trakcie walki o wymarzoną sylwetkę.

Odkryj bogactwo właściwości porzeczki – małe owoce, które skrywają wielkie korzyści dla zdrowia! Odkryj bogactwo właściwości po...

Porzeczka jest źródłem wielu cennych składników odżywczych,...

TOP 10 najzdrowszych ryb TOP 10 najzdrowszych ryb

Smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Dlaczego warto jeść ry...

Powiązane

Multiwitaminy
Ciekawostki

Multiwitaminy

Dieta przy refluksie
Diety lecznicze

Dieta przy refluksie