Czy można pić wodę z kranu?

Czy można pić wodę z kranu?

Poradnik Zdrowie

Czyli fakty i mity o kranówce.

Brudna, pełna bakterii i niezdatna do spożycia bez gotowania. Wokół wody z kranu przez lata narosło wiele mitów, które czas najwyższy obalić.

Za złą sławę wody z kranu w dużej mierze odpowiedzialni są producenci wód butelkowanych. No bo kto kupowałby ich produkty, gdyby ludzie nie wierzyli, że kranówka jest gorsza? Oto najpopularniejsze mity, w które trzeba przestać wierzyć.

Woda z kranu – fakty i mity

Woda w kranie jest gorsza niż z butelki

Jest to oczywiście mit. Woda, która trafia do naszych domów, pochodzi z rzek, jezior, sztucznych zbiorników, ale też ujęć głębinowych. Może być pełna pierwiastków, ważnych dla naszego zdrowia. Często jest nawet lepsza, niż woda z butelki. Jedno jest pewne – zanim woda pojawi się w kranie, przechodzi proces uzdatniania do spożycia. Nie ma więc obaw, że jest szkodliwa. Jeżeli masz wątpliwości, możesz sprawdzić w Internecie jakość wody w swojej okolicy.


fot. Inspirowane Smakiem

Kranówkę trzeba gotować

Kolejny mit do obalenia. Na Zachodzie utarło się, że wodę pije się prosto z kranu. Co więcej podawana jest nawet w renomowanych restauracjach. I to bez uprzedniego gotowania. Gotowanie wody służy pozbyciu się zagrożeń mikrobiologicznych, których w wodzie z kranu nie ma. Jeśli jednak chcesz mieć pewność, że woda z Twojego kranu Ci nie zaszkodzi, możesz zacząć stosować filtry przepływowe. Jest to bardziej ekologiczne rozwiązanie, niż kupowanie kolejnej plastikowej butelki.

W wodzie z kranu znajdują się minerały

I to dużo minerałów. Zależy to przede wszystkim od ujęcia, ale warto wiedzieć, że kranówka dostarcza ważne dla zdrowia potas, magnez i wapń. Dowiedz się, czym grozi ich niedobór.

Gotowanie zmiękcza wodę

To fakt, ale czy rzeczywiście jest taka potrzeba? Woda po zagotowaniu jest bardziej miękka wskutek wytrącenia się części cennych minerałów zawartych w wodzie, które powinny trafić do naszego organizmu, a nie na ścianki czajnika.

Wody z kranu nie trzeba przenosić, oszczędzasz pieniądze i czas na zakupy, a do tego zmniejszasz produkcję plastiku. 

Sprawdź, czy masz zakwaszony organizm Sprawdź, czy masz zakwaszony o...

Tych objawów nie można lekceważyć!

Czy cukier trzcinowy jest lepszy od cukru buraczanego? Czy cukier trzcinowy jest leps...

Cukier trzcinowy, a buraczany - co lepiej wybrać? Który jest...

Powiązane