Onet Gotowanie
To warto wiedzieć!
Onet Gotowanie
To warto wiedzieć!
Kiszone buraki nadal ustępują popularnością kiszonej kapuście czy ogórkom. A szkoda! Są mniej kaloryczne niż surowe warzywo i mają więcej cennych składników odżywczych. Dlaczego warto spróbować kiszonych buraków?
100 g kiszonych buraków dostarcza około 30 kcal, spore ilości żelaza, miedzi, manganu, kwasu foliowego, ryboflawiny i magnezu.
Szczepy bakterii, które powstają w procesie fermentacji, sprawiają, że kiszone buraki:
fot. KtoMaLek
Zrobienie domowych kiszonych buraków jest bardzo proste.
Co będzie Ci potrzebne?
Umyj i obierz buraki, następnie pokrój je na średniej grubości plastry. Ząbki czosnku przekrój w poprzek, cebulę obierz i pokrój w talarki. Tak przygotowane warzywa zalej wodą, dodaj skórkę chleba, a całość dopraw solą i liśćmi laurowymi. Upewnij się, że buraki nie wystają ponad powierzchnię wody. Przykryj naczynie gazą lub ścierką i odstaw na około 4 dni w miejsce o temperaturze pokojowej. Na burakach powstanie kożuch, który należy zdjąć. Jeśli zakwas będzie miał kwaśny smak, to znaczy, że buraki już się ukisiły.
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!