Pieczywo chrupkie lepsze od tradycyjnego?

Pieczywo chrupkie lepsze od tradycyjnego?

Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe? Które wybrać?

Dla wielu z nas pieczywo chrupkie stanowi jedynie smaczną przekąskę. Czy np. wafle ryżowe mogą zastąpić nam tradycyjny chleb? Sprawdź, co kryje się w jego składzie!

Chrupiąca przekąska czy pożywne śniadanie?

Najczęściej po pieczywo chrupkie sięgamy przy zmianie diety, wierząc, że jest ono niskokaloryczne i zdrowe... Ale czy naprawdę tak jest? Czy producenci nas nie oszukują? Co w ogóle kryje się pod tą nazwą? Co znajduje się w składzie? Najpopularniejszym rodzajem pieczywa chrupkiego jest żytnie, w którym do zwykłego składu dodaje się zboża. Dzięki temu kromki są bardziej wartościowe - zawierają bowiem więcej witamin i składników mineralnych. Ten rodzaj pieczywa często jest wybierany przez osoby, które chcą zrzucić nadmierne kilogramy. Uchodzi za bardziej odżywczy, zdrowszy i mniej kaloryczny w porównaniu z tradycyjnymi odpowiednikami. Czy te poglądy są jednak właściwe? Okazuje się, że niekoniecznie... 

Pieczywo chrupkie występuje w postaci chleba chrupkiego i chleba lekkiego. Pierwszy z nich jest wypiekany z ciasta na bazie mąki z dodatkiem drożdży, natomiast drugi pod wpływem wysokiej temperatury i ciśnienia. Oprócz podstawowych składników, znajdują się tutaj również: mleko w proszku, słód, jęczmienny, sól, cukier. Czasem można też znaleźć nasiona, pestki i otręby czy zioła. Do produkcji pieczywa chrupkiego stosuje się zazwyczaj mąkę, kaszkę kukurydzianą, cukier i sól. Na rynku można spotkać również produkty z następującymi dodatkami: olej, drożdże lub ekstrakt drożdżowy, mleko w proszku, słód jęczmienny, octan potasu E261, nasiona lnu, sezamu, pestki dyni, otręby oraz w smakowych wersjach ekstrakt z papryki, sery podpuszczkowe dojrzewające, czekolada gorzka. Wszystkie te elementy wpływają na odpowiednią teksturę, barwę, puszystość, lekkość oraz walory smakowo-zapachowe produktu. Oczywiście warto sięgnąć po pieczywo z krótszym składem, bez zbędnych dodatków. 

fot. medycyna praktyczna

Jakie pieczywo wybierać? Najlepsze to takie, które jest wytworzone z pełnego ziarna, ponieważ gdy je zjemy, nasz cukier nadal będzie na normalnym, statecznym poziomie, a uczucie pełności po jedzeniu będzie nam towarzyszyło dużo dłużej. Zwróćmy też uwagę czy takie pieczywko zawiera jakiekolwiek dodatki ziaren, co będzie kolejnym plusem. 

Większość z nas twierdzi, że chleb chrupki jest mniej kaloryczny niż tradycyjne pieczywo. Owszem! Ponieważ porcja chrupkiego pieczywa dostarcza około 25 kcal, ale jeśli przyjrzymy się jej wartości energetycznej w 100 g, to proporcje będą wyglądały zupełnie inaczej. Przykładowo 100 g chleba razowego dostarcza około 230 kcal, podczas gdy 100 g pieczywa chrupkiego - około 350 kcal. Niestety chleb chrupki odznacza się mniejszą zawartością witamin, minerałów i białka niż tradycyjny. To nie oznacza, że mamy z niego rezygnować. Nie musimy nie musimy go eliminować z jadłospisu. Należy jednak pamiętać, że pieczywo tradycyjne - w szczególności razowe jest bardziej wartościowe, a jednocześnie daje nam większe poczucie sytości niż np. wafle ryżowe. Pamiętajmy jednak, że najlepszym sposobem na utrzymanie zgrabnej sylwetki i dobrej kondycji jest zdrowe odżywianie i jedzenie z umiarem!

Poznaj trendy kulinarne na 2021 rok Poznaj trendy kulinarne na 202...

Czy wegańskie zamienniki produktów odzwierzęcych zdominują n...

Jakie są sekrety zdrowego grillowania? Jakie są sekrety zdrowego gril...

Co wrzucić na ruszt, żeby było smacznie i zdrowo?

Powiązane

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!