Śluzy i gumy

Śluzy i gumy

Śluzy i gumy - krótka charakterystyka

Śluzy i gumy - krótka charakterystyka

Śluzy i gumy to wielocukry tzw. bezpostaciowe, które w wodzie pęcznieją, tworząc roztwory koloidalne o dużej lepkości. Śluzy występują w komórkach, gumy (nie mylić z kauczukiem!) są produktami powstającymi w wyniku patologicznych zmian błon komórkowych. Wyciekające gumy można najłatwiej i najczęściej zaobserwować na wiśni i śliwie. Obydwie substancje stosuje się jako środki powlekające, a więc łagodzące stany zapalne błon śluzowych. Śluzy wykazują ponadto działanie przeciwkaszlowe.

Masło migdałowe vs orzechowe Masło migdałowe vs orzechowe

Które z nich jest zdrowsze?

Jak kiszone buraki wpływają na organizm? Jak kiszone buraki wpływają na...

To warto wiedzieć!

Powiązane