Śluzy i gumy

Śluzy i gumy

Śluzy i gumy - krótka charakterystyka

Śluzy i gumy - krótka charakterystyka

Śluzy i gumy to wielocukry tzw. bezpostaciowe, które w wodzie pęcznieją, tworząc roztwory koloidalne o dużej lepkości. Śluzy występują w komórkach, gumy (nie mylić z kauczukiem!) są produktami powstającymi w wyniku patologicznych zmian błon komórkowych. Wyciekające gumy można najłatwiej i najczęściej zaobserwować na wiśni i śliwie. Obydwie substancje stosuje się jako środki powlekające, a więc łagodzące stany zapalne błon śluzowych. Śluzy wykazują ponadto działanie przeciwkaszlowe.

Chleb w diecie – na co zwrócić uwagę Chleb w diecie – na co zwrócić...

Całkowite ograniczenie pieczywa - czy ma sens? Oczywiście, ż...

6 sposobów na głód podczas diety 6 sposobów na głód podczas die...

Dieta wcale nie musi być straszna!

Powiązane