Co utrudnia wchłanianie składników odżywczych?

Co utrudnia wchłanianie składników odżywczych?

Look Food

Sprawdź, co utrudnia wchłanianie witamin i składników mineralnych. Jakich składników nie łączyć?

Jeżeli chcemy cieszyć się dobrym zdrowiem, musimy dostarczać organizmowi minerały i witaminy. Najlepszym na to sposobem będzie odpowiednio zbilansowana dieta, ponieważ w takiej postaci składniki odżywcze są zdecydowanie lepiej przyswajalne. Często jednak w posiłkach łączymy ze sobą składniki, które utrudniają lub uniemożliwiają ich prawidłowe wchłanianie. Jak jeść, by nie doprowadzić do niedoborów?

Magnez. Z niedoborem magnezu zmaga się coraz więcej osób. Jest też najczęściej suplementowanym pierwiastkiem. Dobowa dawka dla mężczyzn wynosi 375 mg, a dla kobiet 300 mg. Specjaliści zalecają, by po preparaty z magnezem sięgać wieczorem, ponieważ działają kojąco na układ nerwowy. Wchłanianie magnezu może utrudniać kwas fitynowy, który tworzy z nim sole wydalane przez nasz organizm. Kwas fitynowy znajduje się przede wszystkim w produktach zbożowych.

fot. Naturalnie Niebanalnie

Jod. Wpływa na funkcjonowanie układu hormonalnego. Jod możemy pobierać z powietrza, ponieważ przenika przez błony śluzowe i skórę. W Polsce jednak, ze względu na szerokość geograficzną, jest to praktycznie niemożliwe. Źródło jodu musi stanowić dieta. Zawartość tego pierwiastka w żywności uzależniona jest od jego stężenia w środowisku. Produkty, które utrudniają prawidłowe wchłanianie jodu to przede wszystkim kapusta, brukselka i brukiew - zawierają glukozynolany, które hamują wychwytywanie mikroelementu przez tarczycę.

Wapń. W procesie przyswajania wapnia kluczową rolę pełni witamina D. Gdy cierpimy na jej niedobór, wchłanianie wapnia jest utrudnione. Na przyswajanie tego minerału wpływają również szczawiany (znajdujące się w botwinie i szczawiu), fityniany (zawarte w płatkach zbożowych), tłuszcze nasycone i białko zwierzęce. Metabolizm wapnia zaburza także herbata, kawa, antybiotyki oraz środki uspokajające.

Żelazo. Pełni wiele istotnych funkcji w organizmie - jest składnikiem hemoglobiny, wpływa na regenerację tkanek, odporność organizmu, a jego niedobór jest jedną z najczęstszych przyczyn anemii. Znajdziemy je w wielu produktach. Przyswajanie żelaza może utrudniać dieta bogata w błonnik pokarmowy, którego źródło stanowią m.in. otręby pszenne czy jabłka. Wchłanianie hamują również taniny znajdujące się w znacznych ilościach w herbacie i kawie, ale również w grochu, gryce, orzechach oraz w czerwonej fasoli. Dlatego, komponując swój posiłek, należy pamiętać, aby bogatego w żelazo mięsa nie łączyć z roślinami strączkowymi. Lepszym dodatkiem okażą się warzywa stanowiące źródło witaminy C, która poprawia przyswajanie żelaza - papryka, brokuły czy natka pietruszki.

fot. PietruszkiNatka

Cynk. To pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, kostnego, wpływa także na kondycję skóry, włosów i paznokci. Najlepszymi źródłami cynku są wątróbka, wołowina, pestki dyni, jajka, żółte sery oraz kiełki zbóż. Wchłanianie tego pierwiastka mogą utrudniać stres, antykoncepcja hormonalna, nadmierny wysiłek czy choroby jelit.

 

Najczęstsze błędy przy diecie Najczęstsze błędy przy diecie

Znacie sytuację, kiedy stosujecie dietę za dietą, a jednak w...

Jak najlepiej nawodnić organizm podczas upałów: Praktyczne wskazówki dla ludzi w różnym wieku Jak najlepiej nawodnić organiz...

W trakcie upalnych dni nasz organizm narażony jest na większ...

Powiązane

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!