Jagoda kamczacka - mały owoc, wielka moc

Jagoda kamczacka - mały owoc, wielka moc

Onet Kobieta

Poznaj niezwykłe właściwości jagody kamczackiej.

Jagoda kamczacka w Polsce jest mało popularna. A szkoda. Mało który owoc zawiera tak wiele aktywnych związków, które mają zbawienny wpływ na cały organizm. Dlaczego warto sięgać po jagodę kamczacką?

Jagoda kamczacka pochodzi z północno-wschodniej Azji, a jej prawidłowa nazwa to wiciokrzew siny lub kamczacki. Owoce mają fioletowy kolor, podłużny kształt i kwaśny smak, dlatego najczęściej wykorzystuje się je do robienia nalewek. Nie jest spokrewniona z borówką amerykańską, ani z jagodą.

Jagoda kamczacka - wartości odżywcze

Owoce jagody kamczackiej są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Znajdziemy w nich m.in.:

  • związki fenolowe – takie jak antocyjany, flawonoidy, antocyjanidyny i kwasy fenolowe. Hamują one szkodliwe działanie wolnych rodników, tym samym chronią organizm przed mutacjami DNA, przedwczesnym starzeniem się komórek i wieloma chorobami przewlekłymi,
  • witaminę C – silny przeciwutleniacz, który wzmacnia układ odpornościowy,
  • witaminę A – niezbędną dla zachowania skóry, włosów i paznokci w dobrej kondycji,
  • witaminy z grupy B – są niezwykle ważne dla zdrowia układu nerwowego,
  • składniki mineralne – takie jak żelazo, krzem, magnez, mangan, miedź i fosfor,
  • epikatechiny – przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, w tym cukrzycy typu 2.

fot. Zielony Ogródek

Jagoda kamczacka - właściwości lecznicze

Jagoda kamczacka działa antywirusowo, antybakteryjnie i przeciwzapalnie, z tego względu polecana jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm narażony jest na infekcje. Liczne witaminy skutecznie wzmacniają układ odpornościowy i łagodzą przykre dolegliwości przeziębienia.

Jagoda obfituje w żelazo, magnez i witaminy z grupy B. Oznacza to, że zapobiega anemii, wzmacnia układ nerwowy, pomaga zwalczyć stres, uczucie zmęczenia i bezsenność, korzystnie wpływa na samopoczucie, pamięć i koncentrację. Duża zawartość witaminy A pomaga zachować dobry wzrok i chroni przed chorobami zwyrodnieniowymi.

Jagoda kamczacka wspiera również funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia trawienie, przyspiesza metabolizm i procesy detoksykacji organizmu.

Przeciwutleniacze wspomagają pracę układu krążenia – pozwalają uregulować ciśnienie, obniżają poziom ,,złego” cholesterolu, tym samym zapobiegają miażdżycy i innym chorobom sercowo-naczyniowym.

Jagoda kamczacka w kuchni

Owoce jagody kamczackiej w smaku przypominają borówkę. Mogą być spożywane na surowo. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do słodkich deserów i ciast, których smak przełamią swoją kwaskowatością. Jagoda kamczacka może stanowić główny składnik dżemów, soków i nalewek.

Jagoda kamczacka została wpisana na listę nutraceutyków, czyli produktów, które łączą w sobie cechy pożywienia i środków farmaceutycznych. To kolejny powód, żeby jej spróbować!

Dieta baletnicy Dieta baletnicy

Dowiedz się, dlaczego dieta baletnicy może być niebezpieczna...

Dlaczego nie chudniesz? Dlaczego nie chudniesz?

Poznaj najczęściej popełniane błędy podczas odchudzania.

Powiązane