Kobieta i styl
Które jeść, a których unikać?
Kobieta i styl
Które jeść, a których unikać?
Dieta ketogeniczna zdobywa coraz więcej zwolenników, pomimo iż uznawana jest za jedną z najbardziej restrykcyjnych. Aby nie wypaść z ketozy, kluczowy jest dobór odpowiednich składników. Jakie warzywa wybierać na diecie ketogenicznej?
Na diecie ketogeniczna głównym źródłem energii są tłuszcze, z których organizm ma czerpać energię. Tradycyjny model żywienia zakłada, że dzienne spożycie węglowodanów powinno wynosić 50%, tłuszczy 35%, a białka 15%. W podstawowym modelu diety keto 80-90% dziennego zapotrzebowania kalorycznego stanowią tłuszcze, a resztę suma węglowodanów i białek. W wyniku drastycznie zmniejszonej ilość węglowodanów, dochodzi do stanu tzw. ketozy, czyli rozpadu tłuszczów, niezbędnego do powstania ciał ketonowych, służących jako źródło energii dla organizmu.
Dieta ketogeniczna jest dietą eliminacyjną, niskowęglowodanową, lecz wbrew pozorom niemonotonną. Ilość produktów dozwolonych spokojnie pozwoli na ułożenie urozmaiconego jadłospisu. Menu bazuje na tłuszczach, umiarkowanych ilościach białka i znikomej dawce węglowodanów, które pochodzą przede wszystkim z warzyw.
Dozwolone są:
fot. Mjakmama
Warzywa powinny stanowić ważny element naszego jadłospisu, bez względu na to, jaką dietę zdecydujemy się stosować. Jest to również możliwe w przypadku keto. Po jakie warzywa sięgać?
Jeśli chodzi o owoce, wybór jest dużo mniejszy, ponieważ zawierają duże ilości cukrów, których spożycie na diecie ketogenicznej należy ograniczyć. Dozwolone są wszelkiego rodzaju owoce jagodowe, takie jak truskawki, maliny, jagody, borówki, poziomki, porzeczki i jeżyny. Jeżeli mamy ochotę na inne owoce, warto dopilnować, by zawartość węglowodanów w zjadanej porcji nie przekraczała 15 g.
Dieta ketogeniczna wyklucza całe grupy produktów. Jeżeli chcesz ją wypróbować, skonsultuj się wcześniej ze specjalistą.
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!