6 produktów, które powinny pojawić się w każdej diecie

6 produktów, które powinny pojawić się w każdej diecie

Pożyczka

Nie jesz tych produktów? Wiele tracisz!

Każdy z nas jest inny, dlatego dieta powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb organizmu. Specjaliści do spraw żywienia przekonują jednak, że istnieje kilka produktów, które powinny znaleźć się w każdej diecie. O które z nich chodzi?

TOP 6 produktów

Pomidory

Pomidory wykazują działanie antynowotworowe, zapobiegają miażdżycy, wspomagają trawienie i korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki dużej zawartości witaminy C wzmacniają układ immunologiczny. poprawiają odporność. Dostarczają także dużych ilości witaminy E, beta-karotenu, witamin z grupy B, PP oraz K. Są źródłem żelaza, magnezu, potasu oraz wapnia. Do tego zawierają niewiele kalorii - 100 gramów to zaledwie 18 kcal.

Szpinak

Szpinak to bogactwo przeciwutleniaczy: beta karotenu, luteiny i zeaksantyny. W jego zielonych liściach znajdziemy też foliany oraz witaminy C, E, A oraz K. Zawarty w szpinaku błonnik pokarmowy wspomaga prawidłową pracę układu pokarmowego. Regularne spożywanie szpinaku zmniejsza stres oksydacyjny, niweluje ryzyko rozwoju miażdżycy i nadciśnienia tętniczego, a duże ilości błonnika wspierają prawidłowe trawienie. Oprócz tego jest niskokaloryczny - 100 g dostarcza jedynie 22 kalorie.


fot. Rodzina Zdrowia

Płatki owsiane

Płatki owsiane stanowią bogactwo witamin i minerałów, takich jak potas, wapń, magnez czy żelazo. Ponadto, zawierają beta-glukany, które regulują gospodarkę węglowodanową i lipidową. Płatki owsiane wspomagają pracę jelit, a to wszystko dzięki dużym ilościom błonnika pokarmowego. Dodatkowo wspierają zdrowie układu sercowo-naczyniowego - zmniejszają ilość wchłanianego cholesterolu do krwi.

Siemię lniane

To polskie superfoods, często porównywane do nasion chia. Te drobne ziarenka to prawdziwa skarbnica kwasów tłuszczowych omega-3, które doskonale wpływają na pracę serca. Wykazują działanie przeciwzapalne, a zawarte w nich sterole roślinne chronią komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Siemię lniane dostarcza także spore ilości wapnia, miedzi, cynku, selenu i witamin: E, K, C oraz tych z grupy B.


fot. TVN Zdrowie

Jagody

Jagody to jedno z najlepszych źródeł antyoksydantów. Zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się organizmu, mutacjom DNA i rozwojowi takich chorób, jak nowotwory, choroba niedokrwienna serca, miażdżyca, cukrzyca czy choroba Alzhaimera.

Ziarna

Orkisz, żyto, owies czy jęczmień – stanowią świetne źródło węglowodanów złożonych, są bogate w błonnik i inne substancje odżywcze. Węglowodany stanowią główne źródło energii dla organizmu, dlatego nie powinno ich zabraknąć w diecie.


fot. Portal Spożywczy

Już Hipokrates mawiał: Niech jedzenie będzie twoim lekarstwem. Warto zastosować tę myśl w swoim życiu i włączyć do diety powyższe produkty jak najszybciej.

Napoje, które pomagają spalić tłuszcz Napoje, które pomagają spalić...

Co pić, żeby chudnąć?

Najzdrowszy sposób przygotowania jajek Najzdrowszy sposób przygotowan...

Potwierdzają to badania naukowe.

Powiązane