Żywienie Medonet
Płatki drożdżowe - z czym to się je?
Żywienie Medonet
Płatki drożdżowe - z czym to się je?
Płatki drożdżowe stosowane są jako wegański odpowiednik sera. Czym są i jak wykorzystać je w kuchni?
Płatki drożdżowe to nieaktywne biologicznie drożdże o wielu prozdrowotnych właściwościach. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, potas, żelazo, wapń, miedź, cynk, błonnik i liczne antyoksydanty. Cenią je szczególnie weganie poszukujący zamienników produktów odzwierzęcych. Dowiedz się, czym zastąpić mięso w diecie wegańskiej.
Dlaczego nie tylko weganie powinni włączyć płatki drożdżowe na stałe do swojej diety?
Płatki drożdżowe są źródłem błonnika, który pomaga obniżyć poziom ,,złego” cholesterolu we krwi. Tym samym zapobiegają rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, np. miażdżycy.
Płatki drożdżowe są źródłem beta-glukanów, które wspierają pracę układu immunologicznego chroniąc przed wirusami i bakteriami.
fot. KruKam
Spore ilości błonnika pokarmowego przyspieszają metabolizm i wspomagają pracę jelit.
Płatki drożdżowe to świetne źródło witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego układu nerwowego. Przyspieszają procesy przyswajania wiedzy, poprawiają pamięć i koncentrację.
Przeciwutleniacze zawarte w płatkach hamują szkodliwe działanie wolnych rodników, które w dużej mierze odpowiedzialne są za rozwój nowotworów i wielu chorób cywilizacyjnych.
Płatki drożdżowe dostaniemy w niektórych drogeriach i sklepach z ekologiczną żywnością. Można również przygotować je samemu. Wystarczy rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie i dodać łyżkę cukru. Następnie przykrywamy je ściereczką i czekamy 30-60 minut aż urosną. Po tym czasie pieczemy je w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 minut, studzimy i ścieramy na tarce.
Jak wykorzystać płatki drożdżowe w kuchni? Świetnie sprawdzą się jako zamiennik sera. Wypróbujcie przepis na wegański sos serowy, idealny do nachosów!
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!