Poznaj bezmięsne źródła białka!

Poznaj bezmięsne źródła białka!

Kuchnia WP

Białko w diecie wegetariańskiej i wegańskiej? Tak, to możliwe!

Białko tuż obok węglowodanów i tłuszczów to jeden z podstawowych składników odżywczych. Jego funkcje w organizmie są bardzo ważne - buduje nasze narządy, a także wchodzi w skład enzymów i hormonów. Jest nam niezbędne do prawidłowego wzrostu, rozwoju, regeneracji oraz odpowiedniej przemiany materii. 

Białko białku nierówne

Najlepsze dla nas są białka pełnowartościowe, zawierające wszystkie aminokwasy egzogenne - a te są obecne np. w mięsie. Istnieją jednak również inne dobre źródła białka. Jakie?

Jajko

W jednej sztuce znajduje się aż 6 g białka. To doskonałe źródło białka pełnowartościowego. Jajko zawiera wszystkie niezbędne człowiekowi aminokwasy, które muszą być dostarczane wraz z pożywieniem. Warto zatem zacząć swój dzień właśnie od jajecznej potrawy, co zapewni zdrowie i energię na wiele godzin.

Dobrym pomysłem jest tzw. jajo w koszulce albo omlet ze szczypiorkiem, warzywami i łososiem. Pamiętajmy przy tym, że jajka są źródłem wielu witamin, cennych pierwiastków, a badania dowiodły, że jedzenie ich na śniadanie sprzyja utrzymaniu szczupłej sylwetki. 

fot. Onet gotowanie

Twaróg

To aż 17 g białka w 100 g (półtłusty). Ten niedrogi, biały serek jest bardzo bogaty w minerały (obecny jest w nim przede wszystkim odpowiedzialny za mocne kości wapń). Zawiera także ważne dla zdrowia aminokwasy. Stanowi bardzo dobre źródło białka pełnowartościowego.

Twarożek to również szerokie pole do popisu, jeśli chodzi o propozycje podania. Jest smaczny z rzodkiewką, szczypiorkiem, koperkiem, pomidorem, papryką, ale pasuje również do świeżych owoców i cynamonu - w wersji słodkiej.

fot. Wszystko o jedzeniu

Komosa ryżowa

To 8 g białka w filiżance. Zawiera nie tylko błonnik, witaminy, sole mineralne i przeciwutleniacze, ale jest też bogata w pełnowartościowe białko. W komosie znajdziemy niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Ze względu na skład jej spożywanie zaleca się zwłaszcza osobom na diecie bezmięsnej. Pasuje do dań głównych, zup, sałatek czy nawet zapiekanek. Z powodzeniem zastąpi nam ryż.

fot. Wegetarianin

Płatki drożdżowe

Te niepozorne chrupeczki, przypominające bułkę tartą, to prawdziwe bogactwo aminokwasów, witamin i minerałów. Stanowią świetne źródło witamin z grupy B, a także między innymi żelaza, magnezu, czy kwasu foliowego. Wzmacniają nasz organizm, przyspieszają procesy regeneracji i usprawniają pracę przewodu pokarmowego.

fot. Zeberka

Gdzie jeszcze znajdziemy dużo białka? (Zawartość w 100 g produktu):

  • soczewica czerwona 25,5 g,
  • ciecierzyca 20 g,
  • migdały 20 g,
  • orzechy włoskie 15 g,
  • kasza gryczana 12,6 g,
  • kasza jaglana 10,5 g,
  • jarmuż 2 g,
  • brokuły 1,8 g.

Lista produktów bogatych w białko jest bardzo długa i każdy znajdzie dla siebie coś, co lubi!

 

Dieta geniusza, czyli co jeść, by się lepiej uczyć Dieta geniusza, czyli co jeść,...

Te produkty ułatwią naukę każdemu!

Czy warto jeść grzyby? Czy warto jeść grzyby?

Są smaczne, ale czy zdrowe?

Powiązane