Jak działa kolagen na stawy, włosy i skórę?

Jak działa kolagen na stawy, włosy i skórę?

age-less.pl

Kolagen - dlaczego jest aż tak ważny?

Kolagen to białko naturalnie występujące w organizmie. Stanowi istotny składnik skóry, tkanek wewnętrznych, stawów i kości - zapewnia im elastyczność i wytrzymałość. Niestety, wraz z wiekiem produkcja kolagenu znacząco się obniża, co jest przyczyną starzenia się komórek. Jakie funkcje pełni kolagen i jak go skutecznie uzupełniać?

Rola kolagenu w organizmie

Kolagen stanowi prawie 1/3 wszystkich białek w organizmie, który syntezuje go z aminokwasów obecnych w pożywieniu. Jednak, aby ten proces zachodził, niezbędna jest obecność witaminy C. Naukowcy wyodrębnili ponad 30 rodzajów tego białka. Różnią się od siebie budową oraz funkcjami, jakie pełnią. Kolagen:

  • zapewnia skórze sprężystość i elastyczność,
  • odpowiada za rozciągliwość ścięgien i więzadeł,
  • zapewnia wytrzymałość kościom,
  • odpowiada za „poślizg” stawów w czasie ruchu,
  • odpowiada za odpowiednie umocowanie narządów wewnętrznych,
  • chroni przed rozwojem drobnoustrojów chorobotwórczych,
  • zapobiega utracie wody z wewnętrznych warstw skóry,
  • chroni skórę przed czynnikami atmosferycznymi.

Do 25. roku życia ubytki kolagenu są naturalnie uzupełniane, jednak produkcja tego białka spada wraz z wiekiem. Włókna kolagenowe stają się cieńsze, spada tempo syntezy, zmniejsza się jego ochronne działanie. W efekcie skóra traci elastyczność, pojawiają się przebarwienia, rany dłużej się goją, występują bóle stawów. Rozpad kolagenu obecnego w skórze przyspiesza niezdrowy tryb życia, m.in. niedobór snu, stres, brak aktywności fizycznej, nieodpowiednia dieta, a także zanieczyszczenie powietrza i promieniowanie UV.


fot. Medestetica

W czym jest kolagen?

Kolagen można w pewnym stopniu uzupełniać w sposób naturalny, sięgając regularnie po produkty o znacznej zawartości tego białka. Największe ilości kolagenu zawierają:

  • galarety (rybne, wieprzowe, owocowe),
  • podroby (serca, wątróbki),
  • salceson,
  • golonka,
  • wywary z kości, chrząstek i skórek.
  • żelatyna,
  • miękkie struktury w skrzydełkach i udkach drobiowych.

W obfitującym w białko nie może zabraknąć produktów bogatych w witaminę C. Należą do nich:

  • papryka,
  • kapusta,
  • natka pietruszki,
  • brukselka,
  • brokuły.

Spożywanie powyższych produktów bogatych w kolagen przez dłuższy czas nie jest wskazane ze względu na dużą zawartość tłuszczów - ich większa ilość może powodować wzrost poziomu cholesterolu. Innym sposobem na zwiększenie ilości kolagenu w organizmie jest dostarczanie organizmowi składników biorących udział w syntezie tego białka. Należą do nich m.in.:

  • witamina A – znajdziemy ją w jajach, słodkich ziemniakach, jarmużu, szpinaku, dyni, marchwi czy fasolce szparagowej,
  • witamina C – jej źródła stanowią owoce cytrusowe, papryka, owoce dzikiej róży, kiwi, natka pietruszki, kiszonki, brokuły, brukselka,
  • witamina E – produkty bogate w tę witaminę to olej słonecznikowy, kukurydziany i z pestek winogron, orzechy laskowe, migdały, ziarna zbóż, oliwki, szparagi, awokado, jarmuż.
Dieta alkaiczna, czyli jak odkwasić organizm Dieta alkaiczna, czyli jak odk...

Dieta, dzięki której pozbędziemy się uciążliwych dolegliwośc...

Odmładzająca zupa bone broth Odmładzająca zupa bone broth

Poznaj przepis na prozdrowotny wywar z kości!

Powiązane