Amarantus – najzdrowsze zboże świata

Amarantus – najzdrowsze zboże świata

Zdrowie i uroda z natury

Dlaczego powinieneś jeść właśnie amarantus?

Amarantus, inaczej szarłat, to jeden z najstarszych gatunków zboża o niezwykle wysokiej wartości odżywczej. Jakie ma właściwości?

Amarantus, w porównaniu z tradycyjnymi pszenicą żytem czy ryżem, jest dużo bardziej odżywczy. Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, zdrowe tłuszcze, duże ilości błonnika i minerałów. Nie znajdziemy w nim glutenu, dlatego może znaleźć się w diecie osób cierpiących na celiakię. Na sklepowych półkach dostępne są różne produkty z amarantusa: popping (amarantus ekspandowany), płatki, mąka czy olej.

Amarantus – wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Amarantus charakteryzuje się wysoką zawartością białka, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm nie syntetyzuje i należy dostarczać je z pożywieniem. Ziarna amarantusa są bogate w wapń, żelazo i mangan. 100 g zboża dostarcza około 370 kcal, 14 g białka, 7 g tłuszczu i 65 g węglowodanów.

Jakie właściwości lecznicze ma amarantus? Składniki w nim zawarte:

  • obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi,
  • hamują biosyntezę cholesterolu w wątrobie,
  • wspomagają pracę serca,
  • działają przeciwzapalnie,
  • zapobiega rozwojowi miażdżycy,
  • spowalniają procesy starzenia się organizmu,
  • działają grzybobójczo,
  • hamują wchłanianie kwasów żółciowych,
  • wspomaga detoksykację organizmu,
  • zapobiegają zastojowi żółci,
  • regulują pracę jelit,
  • przyspieszają przemianę materii,
  • wspomagają pamięć i koncentrację,
  • niwelują stres i zmęczenie,
  • chronią przed promieniowaniem gamma.

fot. WP abcZdrowie

Amarantus – jak jeść?

Nasiona amarantusa mają żółtą lub jasnobrązową barwę oraz lekko orzechowy smak. Jak gotować amarantus? Ziarno należy wcześniej przepłukać i wsypać do gotującej się wody. Czas przygotowania wynosi około 15 minut. Amarantus z powodzeniem zastąpi kasze, ryż czy ziemniaki. Warto dodawać go także do zup czy deserów.

Nasiona amarantusa możemy znaleźć w składzie ciast, kaszek dla dzieci, chleba, gotowych mieszanek musli czy jogurtów. W sprzedaży dostępny jest również amarantus ekspandowany, który przypomina ryż preparowany. Z kolei olej z amarantusa, dzięki obecności skwalenu, fitosteroli i witaminy E, ma silne właściwości przeciwutleniające. Spożywa się go na zimno, np. jako dodatek do sałatek.

Niedobór tego pierwiastka odbija się na Twoim zdrowiu Niedobór tego pierwiastka odbi...

Obniża odporność, ale nie tylko. O który z nich chodzi?

Żurawina i jej wpływ na zdrowie Żurawina i jej wpływ na zdrowi...

Żurawina to źródło cennych składników odżywczych. Dowiedz si...

Powiązane

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!