Miód manuka i jego cudowne właściwości

Miód manuka i jego cudowne właściwości

Czy faktycznie jego spożywanie ma tak wiele zalet?

Wszyscy znają i korzystają z drogocennych właściwości miodu. W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszą się nowozelandzkie miody manuka, sprawdźmy dlaczego!

Płynne złoto

Miód manuka powstaje z nektaru krzewu manuka, czyli rośliny rosnącej na terenach Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Jego nazwa wywodzi się z języka maori i dosłownie oznacza „miód z drzewa herbacianego”. Główny aktywny składnik miodu to methylglyoxal - związek o silnych właściwościach przeciwdrobnoustrojowych i przeciwzapalnych. Za unikalne właściwości tego płynnego złota odpowiedzialne są także inne biologicznie aktywne związki, zwane polifenolami. Dzięki obecności flawonoidów i kwasów fenolowych miody, zwłaszcza ciemne w tym miód manuka, charakteryzują się zdolnością do zmiatania wolnych rodników, w efekcie zmniejszając ryzyko występowania poważnych schorzeń o podłożu rodnikowym:

  • choroba Alzheimera,
  • choroba Parkinsona,
  • zakażenia wirusowe,
  • miażdżyca,
  • zaćma starcza.

Miód manuka pozytywnie wpływa także na pracę układu pokarmowego, regulując florę bakteryjną jelit. Dzięki niemu można skutecznie zlikwidować gazy, ale także leczyć szereg innych dolegliwości, takich jak:

  • wrzody żołądka,
  • refluks żołądkowo-przełykowy,
  • zespół nadwrażliwego jelita.

Wspomaga również organizm w walce z bakteriami, które przyczyniają się do infekcji układu pokarmowego, zapalenia gardła, zatok oraz błony śluzowej nosa. Oprócz tego miód manuka stosowany jest w kuracjach przeciwtrądzikowych oraz przy wspomaganiu gojenia się zmian na skórze.

fot. Świeżynki

Miód manuka jako naturalny wytwór pracy pszczoły miodnej jest produktem całkowicie bezpiecznym i stosunkowo skutecznym zarówno w walce, jak i w profilaktyce wielu chorób, z którymi zmaga się ludzki organizm. Podobnie jak inne miody odmianowe należy spożywać go na czczo, najlepiej z samego rana 20-30 minut, przed posiłkiem w ilości 2-3 łyżeczki do herbaty (1 łyżeczka zawiera 7 g miodu).

Cena miodów manuka waha się od 40 do 170 zł za słoik (500 ml) w zależności od zawartości methylglyoxalu. Dlaczego warto sięgać po miód manuka i czym właściwie różni się on od zwykłego miodu? Z nektaru zbieranego z krzewu manuka uzyskuje się miód o znacznie wyższym stężeniu methylglyoxalu - niż w zwykłych miodach. Dzięki swoim unikatowym właściwościom nowozelandzki miód ma większe działanie prozdrowotne niż jakiekolwiek inne naturalne produkty pszczelarskie.

TOP 10 najzdrowszych ryb TOP 10 najzdrowszych ryb

Smaczne, ale przede wszystkim zdrowe. Dlaczego warto jeść ry...

Czy herbata z cytryną szkodzi zdrowiu? Czy herbata z cytryną szkodzi...

Lubisz herbatę z cytryną?

Powiązane

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!