Polecamy:

Opisy witamin i ich zawartość w żywności

Co powinnyśmy wiedzieć o witaminach, gdzie się znajdują i jak ogromne znaczenie odgrywają dla naszego organizmu.

Najnowsze:

Witamina C

Witamina C

Najbardziej znana i najczęściej stosowana, a w związku z tym najczęściej używana nie tak jak należy, co zresztą wynika z niewiedzy, lecz także z celowego manipulowania informacją przez producentów i inne osoby, organizacje, firmy mające inne interesy niż nasze zdrowie

Witamina B

Witamina B (tiamina) wspomaga spalanie węglowodanów i cukrów

Tiamina, usprawniając mechanizmy energetyczne, wspomaga spa¬lanie węglowodanów i cukrów, jest zatem niezbędna w procesach trawienia i przyswajania pokarmów. Jej niedostatek w organizmie wpływa przede wszystkim na zaburzenia czynności nerwów i mięśni, powodując między innymi zapalenie wielonerwowe

Witamina A

Witamina A

Może być pochodzenia zwierzęcego i wówczas nazwa odnosi się do retinolu, kwasu retinowego i retinalu. W produktach roślinnych natomiast mamy do czynienia tylko z karotenoidami, czyli prowitaminami witaminy A

09-Feb-2013

Kategoria: Opisy witamin w diecie Tagi: witaminy karoten akseroftol

Multiwitaminy

Multiwitaminy

Pierwszą multiwitaminę zaczęto produkować w latach trzydziestych ubiegłego wieku i dzisiaj jest to bodajże najpopularniejszy rodzaj przyjmowanych suplementów. Z tego także powodu ten typ preparatów jest kupowany wg niewłaściwych kryteriów

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B

W praktyce suplementacyjnej w grę wchodzą głównie kompleksy witaminy B, czyli zawierające B1, B2, niacynę, B6, kwas foliowy, B12 oraz kwas pantotenowy. Dla sprawnego działania witamin z grupy B takie kompleksy są konieczne, gdyż poszczególne z nich potrzebują wspomagania się wzajemnie

Witaminy D i E

Witaminy D i E

Przy jej suplementowaniu należy zachować szczególną ostrożność. W przeciwieństwie do większości innych witamin, polska (europejska) norma jest bardzo wysoka w porównaniu z normami obowiązującymi w USA, a tam generalnie normy dawek witamin są znacznie większe od funkcjonujących w Polsce

19-Jan-2013

Kategoria: Opisy witamin w diecie Tagi: tokoferol kalcyferol witaminy

Mapa Strony Subskrybuj RSS Polityka prywatności

Copyright © 2002 - 2014 Dieta na Zdrowo