Dieta japońska - sekret długowieczności Japończyków

Dieta japońska - sekret długowieczności Japończyków

centrumodzywek.net

Bogata w ryby, soję i ryż - dieta japońska uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie. W jadłospisie dominują nieprzetworzona i sezonowe składniki. Do efektów jej stosowania można zaliczyć zmniejszenie ryzyka chorób serca oraz utratę nadprogramowych kilogramów. Na czym polega i kiedy warto ją stosować?

Co jedzą Japończycy?

Sposób, w jaki odżywiają się Japończycy w dużej mierze uwarunkowany jest położeniem geograficznym. Jako kraj wyspiarski, Japonia znana jest wysoko rozwiniętego rybołówstwa. Badania wykazują, że Japończycy rzadziej cierpią z powodu choroby niedokrwiennej serca, mają też niższy poziom cholesterolu we krwi. Spowodowane jest to z niskim spożyciem nasyconych kwasów tłuszczowych, a także dużą ilością spożywanych ryb i owoców morza, które są źródłem kwasów tłuszczowych omega 3.

Głównym elementem diety jest biały ryż, stanowiący podstawę posiłku. Ryby, soja, warzywa oraz mięso są dodatkami. Jedną z najczęściej używanych przypraw jest pasta miso, która powstaje ze sfermentowanej soi oraz sos sojowy. Popularne jest także jest wasabi, odpowiednik polskiego chrzanu. Inne często stosowane przyprawy to ocet ryżowy, imbir, sól i cukier. Pozostałe źródła węglowodanów to makarony pszenny cienki - somen, a także powstający z mąki gryczanej – soba. Częstym składnikiem japońskich przepisów jest tofu, czyli „serek” powstający z napoju sojowego.

Kuchnia japońska charakteryzuje się minimalną ingerencją w przygotowanie potraw, dotyczy to przede wszystkim obróbki termicznej. W jadłospisie dominują produkty surowe, półsurowe oraz sfermentowane. Ten styl przyrządzania jedzenia podkreśla naturalne smaki potraw. Dania są tylko delikatnie przyprawiane. Dieta opiera się na świeżych i sezonowych składnikach, np. wiosną są to pędy bambusa, latem grillowany węgorz, a jesienią ryba sajra czy grzyby matsutake.

Atrakcyjność wizualna to kolejny ważny aspekt diety japońskiej. Poszczególne elementy posiłku podawane są w osobnych naczyniach. Potrawy są zwykle spożywane pałeczkami, dlatego produkty dzieli się na małe części, aby nie było potrzeby korzystania z noża.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(fot. mamnatosposob.pl)

Wady i zalety

Japoński sposób odżywiania może działać przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie, a także zmniejszać poziom trójglicerydów we krwi. Spożywanie dużych ilości węglowodanów w postaci ryżu czy makaronu daje uczucie sytości na dłużej. Dzięki temu dieta japońska uważana jest za dobrą alternatywę dla diet odchudzających. Dzięki zwiększonej ilości produktów łatwostrawnych, idealnie sprawdzi się u osób mających problemy z przewodem pokarmowym. Bogaty w kwasy tłuszczowe omega 3 jadłospis pozytywnie wpływa na pracę serca i zmniejsza ryzyko występowania chorób kardiologicznych. Jednak składniki, takie jak biały ryż i makarony, zawierają niewielką ilość błonnika pokarmowego oraz mniejszą zawartość składników mineralnych w porównaniu z kaszami czy makaronami żytnimi. Przyprawy używane w kuchni japońskiej, np. sos sojowy czy pasta miso, mają wysoką zawartość soli. Niewskazane są zatem osobom z nadciśnieniem tętniczym czy z ryzykiem jego wystąpienia.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Dlaczego NIE MOŻNA rezygnować z węglowodanów? Dlaczego NIE MOŻNA rezygnować...

Odstawienie węglowodanów NIE POMAGA schudnąć.

Kilka zasad do każdej diety + darmowy PDF Kilka zasad do każdej diety +...

Zobaczcie, jak przygotować się do zdrowej diety i skutecznie...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!