Jedzenie, które zabija. Najbardziej rakotwórcze produkty.

Jedzenie, które zabija. Najbardziej rakotwórcze produkty.

Newsweek

Chcesz żyć długo i szczęśliwie? Przyjrzyj się dokładniej swojej diecie. Specjaliści coraz częściej wskazują na ścisły związek między jedzeniem a ryzykiem zachorowania na nowotwór. Które produkty najlepiej całkowicie wyeliminować z diety?

Wyroby wędliniarskie

Mowa o takich produktach, jak wędliny, boczek, kiełbasy, parówki czy szynki. W celu przedłużenia okresu przydatności do spożycia i poprawy smaku, producenci dodają do nich duże ilości soli i konserwantów, a w czasie obróbki mięsa powstają szkodliwe dla zdrowia substancje chemiczne. Eksperci dowiedli, że spożywanie 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko wystąpienia raka okrężnicy o 18 proc.

Ryby hodowlane

Każdy słyszał o zawartych w rybach kwasach omega-3 i roli, jaką pełnią w organizmie. To prawda, że żyjące w środowisku naturalnym ryby są skarbnicą wartościowych składników odżywczych. Inaczej wygląda to w przypadku tych hodowlanych. Ryby z hodowli karmione są najczęściej paszą z antybiotykami, a w przypadku łososi, również barwnikami, które nadają im charakterystycznego, różowego koloru.

Alkohol

Nadużywanie alkoholu zwiększa ryzyko wystąpienia wielu schorzeń, w tym nowotworów. Zagrożenie jest jeszcze większe, gdy łączony jest z papierosami. Etanol w organizmie przekształca się w toksyczną substancję - aldehyd octowy. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem widzi związek między nadużywaniem alkoholu a ryzykiem zachorowania na nowotwór.


fot. Zywnosc.com.pl

Niemyte owoce i warzywa

Wszędzie mówi się o konieczności mycia warzyw i owoców, jednak znaczna część z nas wciąż pomija ten krok. To duży błąd! Na ich powierzchni znajdują się duże ilości pestycydów. Badania wykazały wyraźny związek między pestycydami a różnymi rodzajami nowotworów.

Popcorn z mikrofalówki

Popcorn może być naprawdę zdrową, niskokaloryczną przekąską. Jest jeden warunek – musi być przygotowany w tradycyjny sposób. Podczas przygotowywania go w mikrofalówce, substancje chemiczne zawarte w opakowaniu ulegają rozkładowi, tworząc niebezpieczny związek - kwas perfluorooktanowy (PFOA), który uznawany jest za rakotwórczy, niebezpieczny dla wątroby i układu odpornościowego.

Pomidory w puszce

Świeże pomidory są źródłem cennych witamin i minerałów, przede wszystkim potasu. Z kolei pomidory w puszkach mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Podczas kontaktu pomidorów z aluminiową puszką wydziela się bisfenol A (BPA), przez wielu ekspertów uznawany za substancję rakotwórczą.

Cukier

Cukier spożywany w dużych ilościach negatywnie wpływa na układ odpornościowy i nerwowy, może być także przyczyną otyłości, depresji czy artretyzmu. Gdy nasz układ odpornościowy jest osłabiony, jesteśmy bardziej narażeni na wszelkiego rodzaju choroby, w tym raka. Naukowcy są zdania, że cukier jest pożywką dla nowotworów, bowiem dostarczają organizmowi szkodliwych drożdży jelitowych, bakterii i grzybów. Zastąp biały cukier cukrami naturalnymi, np. miodem.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Ananas - niezwykły owoc Ananas - niezwykły owoc

Jest nie tylko smaczny, ale też zdrowy. Poznaj wyjątkowe wła...

Alergia pokarmowa na gluten: przyczyny, objawy i zamienniki Alergia pokarmowa na gluten: p...

Alergia pokarmowa na gluten jest coraz częstszym zjawiskiem...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!