Jedzenie, które zabija. Najbardziej rakotwórcze produkty.

Jedzenie, które zabija. Najbardziej rakotwórcze produkty.

Newsweek

Chcesz żyć długo i szczęśliwie? Przyjrzyj się dokładniej swojej diecie. Specjaliści coraz częściej wskazują na ścisły związek między jedzeniem a ryzykiem zachorowania na nowotwór. Które produkty najlepiej całkowicie wyeliminować z diety?

Wyroby wędliniarskie

Mowa o takich produktach, jak wędliny, boczek, kiełbasy, parówki czy szynki. W celu przedłużenia okresu przydatności do spożycia i poprawy smaku, producenci dodają do nich duże ilości soli i konserwantów, a w czasie obróbki mięsa powstają szkodliwe dla zdrowia substancje chemiczne. Eksperci dowiedli, że spożywanie 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko wystąpienia raka okrężnicy o 18 proc.

Ryby hodowlane

Każdy słyszał o zawartych w rybach kwasach omega-3 i roli, jaką pełnią w organizmie. To prawda, że żyjące w środowisku naturalnym ryby są skarbnicą wartościowych składników odżywczych. Inaczej wygląda to w przypadku tych hodowlanych. Ryby z hodowli karmione są najczęściej paszą z antybiotykami, a w przypadku łososi, również barwnikami, które nadają im charakterystycznego, różowego koloru.

Alkohol

Nadużywanie alkoholu zwiększa ryzyko wystąpienia wielu schorzeń, w tym nowotworów. Zagrożenie jest jeszcze większe, gdy łączony jest z papierosami. Etanol w organizmie przekształca się w toksyczną substancję - aldehyd octowy. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem widzi związek między nadużywaniem alkoholu a ryzykiem zachorowania na nowotwór.


fot. Zywnosc.com.pl

Niemyte owoce i warzywa

Wszędzie mówi się o konieczności mycia warzyw i owoców, jednak znaczna część z nas wciąż pomija ten krok. To duży błąd! Na ich powierzchni znajdują się duże ilości pestycydów. Badania wykazały wyraźny związek między pestycydami a różnymi rodzajami nowotworów.

Popcorn z mikrofalówki

Popcorn może być naprawdę zdrową, niskokaloryczną przekąską. Jest jeden warunek – musi być przygotowany w tradycyjny sposób. Podczas przygotowywania go w mikrofalówce, substancje chemiczne zawarte w opakowaniu ulegają rozkładowi, tworząc niebezpieczny związek - kwas perfluorooktanowy (PFOA), który uznawany jest za rakotwórczy, niebezpieczny dla wątroby i układu odpornościowego.

Pomidory w puszce

Świeże pomidory są źródłem cennych witamin i minerałów, przede wszystkim potasu. Z kolei pomidory w puszkach mogą negatywnie wpływać na zdrowie. Podczas kontaktu pomidorów z aluminiową puszką wydziela się bisfenol A (BPA), przez wielu ekspertów uznawany za substancję rakotwórczą.

Cukier

Cukier spożywany w dużych ilościach negatywnie wpływa na układ odpornościowy i nerwowy, może być także przyczyną otyłości, depresji czy artretyzmu. Gdy nasz układ odpornościowy jest osłabiony, jesteśmy bardziej narażeni na wszelkiego rodzaju choroby, w tym raka. Naukowcy są zdania, że cukier jest pożywką dla nowotworów, bowiem dostarczają organizmowi szkodliwych drożdży jelitowych, bakterii i grzybów. Zastąp biały cukier cukrami naturalnymi, np. miodem.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Cynk – najlepsze źródła Cynk – najlepsze źródła

Cynk jest niezbędny dla naszego zdrowia. Dowiedz się, gdzie...

Najbardziej kaloryczne owoce Najbardziej kaloryczne owoce

Czy owoce tuczą? Obalamy wszelkie mity!

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!