Dieta czekoladowa, czyli smaczny sposób na odchudzanie

Dieta czekoladowa, czyli smaczny sposób na odchudzanie

herbzone.pl

Dieta czekoladowa to wyjątkowa dieta odchudzająca, której podstawę stanowi kaloryczna, zazwyczaj zakazana, gorzka czekolada. Autorka diety przekonuje, że wbrew pozorom, czekolada posiada właściwości odchudzające. W jaki sposób czekolada może wpływać na odchudzanie? Jakie są zasady stosowania diety czekoladowej?

Skuteczność diety czekoladowej może budzić wątpliwości, ponieważ gorzka czekolada jest kaloryczna. W 100 g zawiera ok. 554 kcal, czyli więcej niż czekolada mleczna, która ma ok. 549 kcal. Zawiera również więcej tłuszczu. Jednak Ruth Moschner, twórczyni diety, uważa że połączenie czekolady z odpowiednimi produktami, pozwala nie tylko pozbyć się zbędnych kilogramów, lecz także zmniejsza stres związany z odchudzaniem. Wiele diet zakazuje jedzenia czekolady, co może powodować jeszcze większą chęć na słodycze. Ta dieta ma temu zapobiegać. Dodatkowo jej spożycie zwiększa wydzielanie endorfin, czyli tzw. "hormonów szczęścia". Ważne jest, by osoby skłonne do alergii przed przejściem na dietę wykonały testy alergiczne, ponieważ kakao może uczulać.

Zasady diety

Dieta czekoladowa to 3-dniowa kuracja odchudzająca, w trakcie której przed posiłkiem można spożywać tylko gorzką czekoladę. Najlepsza będzie ta zawierająca 90-99% kakao. Dwie kostki gorzkiej czekolady należy spożywać pół godziny przed śniadaniem i obiadem, a także w godzinach popołudniowych, kiedy poziom cukru we krwi stopniowo spada. Naukowcy udowodnili, że gorzka czekolada zmniejsza apetyt na słodkie, słone i tłuste jedzenie, oraz powoduje uczucie sytości. Spowoduje to, że zjemy mniej, nie sięgniemy ani po dokładkę, ani po deser. Czekoladę należy jednak jeść w ograniczonych ilościach, tj. maksymalnie 6 kostek dziennie (ok. 36 g). Jest nie tylko kaloryczna, ale jak wykazują badania, zjadana w dużych ilościach, może uzależniać. Posiłki w trakcie diety też powinny być słodkie – naleśniki z kremem, muesli z rodzynkami czy budyń czekoladowy. Jedzenie wyłącznie słodkich potraw przez 3 dni skutkuje najczęściej niechęcią do słodyczy na dłuższy czas, co jest pożądanym efektem diety. Kuracja odchudzająca będzie skuteczniejsza, jeśli włączymy do codziennego menu przyprawy przyspieszające metabolizm: chili, imbir, kardamon czy cynamon.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(fot. fitness.wp.pl)

Właściwości czekolady

Gorzka czekolada, oprócz tego, że hamuje apetyt i daje uczucie sytości, zawiera spore ilości błonnika pokarmowego. Znajduje się w niej także kofeina, która zwiększa poziom energii i chęć do aktywności fizycznej. Gorzka czekolada zawiera przeciwutleniacze, które poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych, zapobiegając powstawaniu zakrzepów. Jest źródłem potasu, który usprawnia pracę serca i układu krążenia. Dzięki dużej ilości magnezu pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Jest także źródłem witamin z grupy B, witaminy A oraz selenu i żelaza.

 

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Dieta dla osób niepełnosprawnych Dieta dla osób niepełnosprawny...

Jak uniknąć nadwagi? Sprawdź!

Dieta Magdy Gessler – jak restauratorka schudła 15 kg? Dieta Magdy Gessler – jak rest...

W czym tkwi sekret jej sukcesu?

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!