Silna wola, upór i wiara te 3 cechy według autora są kluczem do sukcesu podczas diety!
Dieta Adriana Lukoszka
Na całym świecie aktualnie odchudzają się miliony osób, ale niestety nie każda z nich może pochwalić się tym, że stosowana przez nią dieta przyniosła oczekiwane rezultaty. Jak to jest z dietą wg Adriana Lukoszka?
Zacznijmy od początku - historia diety
Adrian Lukoszek to jeden z wielu mężczyzn w średnim wieku, którzy nie dawali sobie rady z rosnącą nadwagą. Tuż przed swoimi 40 urodzinami ważył 220 kilogramów! Jak sam mówi, o stworzeniu przez niego skutecznej diety odchudzającej zadecydował przypadek. Nie był w stanie zmotywować się sam do ćwiczeń oraz odchudzania. Przekonała go do tego jednak krótka rozmowa z młodszym synem. Szczere pytanie dziecka, które nie potrafiło zrozumieć, dlaczego jego tata wygląda inaczej niż pozostali otaczający je mężczyźni sprawiło, że Lukoszek zaczął aktywnie poszukiwać informacji o skutecznym odchudzaniu. Informacje te pomogły mu w stworzeniu autorskiej diety, która dziś towarzyszy wielu osobom!
Jakie są ogólne założenia diety? Jest to odżywianie redukcyjne o wartości energetycznej 1000 kilokalorii. Cały proces Adriana opierał się na eliminacji potraw bogatoenergetycznych, cukru, alkoholu. Smażenie i pieczenie zostało zastąpione gotowaniem i duszeniem. Sukces polegał na tym, aby produkty wysokokaloryczne i bezwartościowe zamienić na te odżywcze i niskokaloryczne.
fot. krakow centrum bliskoserca Niesamowita przemiana, prawda? My jesteśmy zdumieni!
Autor przypomina także o żelaznej zasadzie mówiącej o konieczności jedzenia pięciu posiłków dziennie oraz picia dużych ilości wody mineralnej. Wiele wskazuje jednak na to, że kluczem do sukcesu okazał się ocet jabłkowy. Dwie łyżeczki powinno się rozpuszczać w szklance letniej wody, a następnie pić przed obiadem i kolacją bez względu na to, na jakim etapie diety się znajdujemy. Jego picie obniża poziom cukru we krwi, łaknienie, a także ma zbawienny wpływ na skórę!
Żelazne zasady diety:
- unikaj smażenia,
- tłuste mięso wieprzowe zastąp drobiem lub rybami,
- zrezygnuj z tłuszczowego dodatku do pieczywa lub ogranicz jego ilość do minimum,
- zwiększ ilość warzyw,
- wyeliminuj cukier i słodycze,
- zrezygnuj z alkoholu,
- słodzone napoje zastąp wodą mineralną,
- jasne pieczywo zastąp pełnoziarnistym bądź grubymi kaszami.
Efekty, które przyniosła zmiana diety Adriana są spektakularne. To utrata 120 kilogramów w ciągu 12 miesięcy! Tak gwałtowna zmiana może wydawać się niemożliwa, jednak należy mieć na uwadze, że wyjściowy sposób żywienia dostarczał kilkukrotnie więcej kalorii niż ten po wprowadzeniu zmian. Biorąc pod uwagę, że obniżenie kaloryczności diety o 1000 kilokalorii dziennie pozwala zrzucić 1 kg w miesiąc, obniżenie o kilka tysięcy kalorii spowoduje znacznie większy spadek masy ciała.