Dieta Dukana - zalety i wady

Dieta Dukana - zalety i wady

Dieta Dukana to starannie opracowany program żywienia, którego przestrzeganie ma doprowadzić do utraty zbędnych kilogramów. Ostatnimi czasy cieszy się sporym zaufaniem i chętnie jest praktykowana nawet przez celebrytów – warto zatem przyjrzeć się jej nieco bliżej.

Sekret diety Dukana

Dieta została opracowana przez francuskiego lekarza Pierra Dukana. Jest określana także jako dieta proteinowa, która obok utraty zbędnych kilogramów zakłada zmianę nawyków żywieniowych. Sekret Dukana tkwi w zachowaniu odpowiednich proporcji pomiędzy ilością dostarczanych organizmowi substancji odżywczych –  białek, tłuszczów i węglowodanów. Zdaniem autora stosunek pomiędzy nimi powinien wynosić 5:3:2. Przewaga białek jest uzasadniona – organizm potrzebuje większej ilości energii do ich strawienia, niż ma to miejsce w przypadku cukrów i tłuszczów, które szybko odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej.

Jakich efektów możemy się spodziewać? Przeciwdziała ona zatrzymaniu wody w organizmie, co stanowi istotny aspekt psychologiczny. Możliwość zaobserwowania pozytywnych rezultatów w niedługim czasie po rozpoczęciu praktykowania diety Dukana działa motywująco, zachęcając do dalszych działań na rzecz szczupłej sylwetki, ale czy takie odżywianie jest bezpieczne?

fot. Medme

Zwolennicy diety Dukana są przekonani, że jest to niezwykle skuteczna metoda odchudzająca. Za zalety uznaje się:

  • szybką i efektywną utratę wagi,
  • poprawę stanu skóry, dzięki spożywaniu kolagenu i białka zwierzęcego,
  • radykalne zmniejszenie spożycia cukru, słodyczy oraz produktów wysoko przetworzonych, które są przyczyną groźnych chorób, a nawet nowotworów,
  • produkty w diecie Dukana są na ogół ogólnodostępne, smaczne i pożywne, 
  • brak uczucia głodu, dzięki proteinom, które zmniejszają apetyt na jedzenie, 
  • utrata sporej ilości kilogramów bez efektu jo-jo.

Dieta Dukana, jak każda inna, ma wiele wad. Jakich?

  • Zaburzenie proporcji dziennego, zalecanego spożycia składników odżywczych (15% białka, 25% tłuszczu, 60% węglowodanów),
  • monotonność, która może skutkować tym, że nie dostarczymy naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników,
  • silne zakwaszenie organizmu i zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej,
  • brak błonnika pokarmowego, który zapobiega zaparciom,
  • brak odpowiedniej ilości przyswajalnych węglowodanów, co wpływa negatywnie na pracę mózgu, 
  • zmniejsza koncentrację oraz osłabia wydolność i siłę mięśni,
  • dieta grozi złym samopoczuciem oraz wahaniami nastroju, z uwagi na niewielką ilość węglowodanów w posiłkach, 
  • dietę proteinową należy definitywnie odradzić chorym na cukrzycę, zawodowym kierowcom i innym osobom, u których nagły spadek glukozy we krwi może mieć tragiczne skutki,
  • duże spożycie białka zwierzęcego może doprowadzić do zwiększenia podaży nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cholesterolu,
  • dieta obciąża nerki, co w konsekwencji prowadzić może do nadciśnienia, tworzenia kamieni nerkowych, obrzęków czy nawet zwiększenia ryzyka infekcji,
  • szkodliwe działanie na niektóre organy sprawia, że dieta nie powinna trwać dłużej niż od 7- 21 dni. Kontynuowanie jej po tym okresie należy uzgodnić z lekarzem.

Pamiętajmy, że ważne jest zachowanie zdrowego rozsądku – tylko dzięki racjonalnemu podejściu do diety możemy schudnąć w bezpieczny sposób.

Judyta Przybyszewska

Judyta Przybyszewska

Dieta księżycowa Dieta księżycowa

Poznajcie przepis na dietę księżycową - tylko u nas znajdzie...

TOP 6 owoców według dietetyków TOP 6 owoców według dietetyków

Zobacz, które owoce są najzdrowsze!

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!