Dieta optymalna

Dieta optymalna

Medonet

Dieta optymalna, opracowana przez dr Jana Kwaśniewskiego, to dieta niskowęglowodanowa, która opiera się na posiłkach tłuszczowych. Autor uznał, że właśnie taki model żywienia uchroni nas przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak otyłość i cukrzyca. Na czym polega dieta optymalna? Co jeść, a czego unikać? Czy może być szkodliwa dla zdrowia?

Dieta optymalna została opracowana przez polskiego lekarza Jana Kwaśniewskiego na początku lat 70. Skutkiem stosowania zaproponowanej przez niego diety jest utrata zbędnych kilogramów. Duża zawartości tłuszczy w jadłospisie zapewnia długotrwałe uczucie sytości, eliminując tym samym odruch podjadania między posiłkami.

Zasady diety

Na diecie optymalnej spożywamy produkty bogate w tłuszcze, a ograniczamy lub całkowicie eliminujemy te węglowodanowe. Wskazane są co najmniej trzy tłuste posiłki dziennie. Dr Kwaśniewski uważa, że wędliny, smalec, masło, wieprzowinę oraz sery można jeść każdego dnia bez ograniczeń. Trzeba natomiast zrezygnować z cukru, pieczywa czy owoców. Ilość spożywanych dziennie węglowodanów nie może przekraczać 50-70 g. Proporcje, zgodnie z którymi powinniśmy przygotowywać posiłki wynoszą 1:3:1 - w ciągu 60% zapotrzebowania energetycznego powinno pochodzić z tłuszczy (najlepiej pochodzenia zwierzęcego), 20% z białek i tyle samo z węglowodanów.

Co jeść na diecie optymalnej?

  • Wszystkie rodzaje serów,
  • jajka,
  • podroby, chrząstki, tłuste rosoły,
  • wszystkie rodzaje mięsa – im bardziej tłuste, tym lepiej,
  • ryby i konserwy rybne,
  • drób - najlepiej tłusta gęś i kaczka,
  • masło, smalec, słonina, oleje, oliwa,
  • tłuste mleko i śmietana,
  • orzechy, nasiona,
  • majonez,
  • awokado,
  • niskowęglowodanowe warzywa - pomidory, ogórki, kapustę (również kiszoną), sałatę, 
  • niskowęglowodanowe owoce - agrest, czarną porzeczkę, jagody, maliny, żurawinę (w niewielkich ilościach).

Fot. Motywator Dietetyczny

Produkty zakazane

  • Cukier, słodycze, miód,
  • owoce i ich przetwory,
  • ryż, kasze, pieczywo, makaron,
  • ciasta, kluski, potrawy mączne,
  • ziemniaki i inne warzywa wysokoskrobiowe,
  • słodkie napoje.

Dieta Kwaśniewskiego – za i przeciw

Dieta Kwaśniewskiego uchodzi za kontrowersyjną. Zachwalają ją najczęściej osoby starające się zredukować masę ciała, nie rezygnując przy tym z tłustych potraw. Zaleca się, by w trakcie stosowania diety zachować regularną aktywność fizyczną. Dieta optymalna uboga jest w cynk, wapń, magnez, potas, witaminy B, C, E oraz błonnik, a długotrwałe jej stosowanie może prowadzić do niedoborów. Istnieje również ryzyko występowania zatorów tętnicowych, hipercholesterolemii, miażdżycy, zawału serca – to wszystko za sprawą dużej ilość tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Stosowania diety optymalnej odradza się kobietom w ciąży oraz karmiących piersią.

 

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Dieta tuńczykowa Dieta tuńczykowa

Lubicie tuńczyka? Świetnie się składa! Tym bardziej jeśli ch...

Dlaczego nie chudniesz? Dlaczego nie chudniesz?

Poznaj najczęściej popełniane błędy podczas odchudzania.

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!