5 warzyw i owoców, które trzeba jeść zimą

5 warzyw i owoców, które trzeba jeść zimą

Coca-cola

Wszyscy uwielbiamy świeże truskawki, pomidory, pomarańcze czy banany. Niestety zimą dostęp do dobrej jakości naszych ulubionych warzyw i owoców jest ograniczony. Na co postawić zimą?

Zimą nie szukajmy na siłę smaków lata. Sięgajmy po warzywa i owoce sezonowe. Wyjdzie to na dobre nie tylko dla naszego zdrowia, ale i portfela.

Co jeść zimą?

Oto lista produktów, które specjaliści szczególnie polecają w okresie jesienno-zimowym.

1. Kapusta kiszona

Kapusta kiszona, podobnie jak wszystkie kiszonki, zawiera bakterie kwasu mlekowego, które działają zbawiennie na pracę jelit i doskonale wzmacniają układ odpornościowy. Dodatkowo kiszonki to skarbnica witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B oraz A, C i K.

2. Cebula

Cebula wykazuje silne właściwości bakteriobójcze, które eliminują bakterie oporne nawet na działanie antybiotyków. Jest źródłem fosforu, magnezu, siarki, cynku i krzemu. Z tego względu nie tylko podnosi odporność organizmu i pomaga zwalczać infekcje. Oprócz tego obniża poziom ,,złego” cholesterolu i cukru we krwi, poprawia trawienie i wspomaga pracę jelit.


fot. Medonet

3. Czosnek

Czosnek jest jednym z najbardziej popularnych i skutecznych naturalnych antybiotyków. Zimą warto używać go w kuchni regularnie. Zmniejsza podatność na infekcje, łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Ale na tym nie koniec jego dobroczynnych właściwości. Zalecany jest osobom cierpiącym na schorzenia sercowo-naczyniowe - pomaga obniżyć poziom ,,złego” cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi.

4. Buraki

Buraki to warzywa idealne na zimę - duże ilości witaminy C sprawiają, że zapobiegają infekcjom i przeziębieniom. Nie tylko dlatego powinien być częściej jedzony. Składniki zawarte w burakach wspierają działanie układu krwionośnego, poprawiają pamięć i koncentrację, wspomagają leczenie anemii, regulują gospodarkę wodną organizmu, a do tego są mało kaloryczne (100 g to około 40 kcal).


fot. Medonet

5. Jabłka

Jabłka nie tylko świetnie smakują, ale w czasie zimy kurują. Witamina C wzmacnia odporność, łagodzi objawy przeziębienia, a do tego zwalcza wolne rodniki. Znajdziemy w nich także spore ilości błonnika, kwasu foliowego, witaminy A i K, potas, wapń i fosfor. To właśnie te składniki sprawiają, że jedzenie jabłek korzystnie wpływa na pracę serca, wzmacnia układ nerwowy i wspomaga odchudzanie. właściwości.

Jabłka to bardzo uniwersalny owoc – przygotujemy z niego dżemy, konfitury, można je gotować i piec. Jak jeszcze wykorzystać je w kuchni?

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Hormony a odchudzanie – co warto wiedzieć? Hormony a odchudzanie – co war...

Jak hormony wpływają na naszą sylwetkę?

Właśnie dlatego warto jeść czekoladę! Właśnie dlatego warto jeść cze...

Wyeliminowałeś czekoladę ze swojej diety? To błąd! Zobacz dl...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!