5 warzyw i owoców, które trzeba jeść zimą

5 warzyw i owoców, które trzeba jeść zimą

Coca-cola

Wszyscy uwielbiamy świeże truskawki, pomidory, pomarańcze czy banany. Niestety zimą dostęp do dobrej jakości naszych ulubionych warzyw i owoców jest ograniczony. Na co postawić zimą?

Zimą nie szukajmy na siłę smaków lata. Sięgajmy po warzywa i owoce sezonowe. Wyjdzie to na dobre nie tylko dla naszego zdrowia, ale i portfela.

Co jeść zimą?

Oto lista produktów, które specjaliści szczególnie polecają w okresie jesienno-zimowym.

1. Kapusta kiszona

Kapusta kiszona, podobnie jak wszystkie kiszonki, zawiera bakterie kwasu mlekowego, które działają zbawiennie na pracę jelit i doskonale wzmacniają układ odpornościowy. Dodatkowo kiszonki to skarbnica witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B oraz A, C i K.

2. Cebula

Cebula wykazuje silne właściwości bakteriobójcze, które eliminują bakterie oporne nawet na działanie antybiotyków. Jest źródłem fosforu, magnezu, siarki, cynku i krzemu. Z tego względu nie tylko podnosi odporność organizmu i pomaga zwalczać infekcje. Oprócz tego obniża poziom ,,złego” cholesterolu i cukru we krwi, poprawia trawienie i wspomaga pracę jelit.


fot. Medonet

3. Czosnek

Czosnek jest jednym z najbardziej popularnych i skutecznych naturalnych antybiotyków. Zimą warto używać go w kuchni regularnie. Zmniejsza podatność na infekcje, łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Ale na tym nie koniec jego dobroczynnych właściwości. Zalecany jest osobom cierpiącym na schorzenia sercowo-naczyniowe - pomaga obniżyć poziom ,,złego” cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi.

4. Buraki

Buraki to warzywa idealne na zimę - duże ilości witaminy C sprawiają, że zapobiegają infekcjom i przeziębieniom. Nie tylko dlatego powinien być częściej jedzony. Składniki zawarte w burakach wspierają działanie układu krwionośnego, poprawiają pamięć i koncentrację, wspomagają leczenie anemii, regulują gospodarkę wodną organizmu, a do tego są mało kaloryczne (100 g to około 40 kcal).


fot. Medonet

5. Jabłka

Jabłka nie tylko świetnie smakują, ale w czasie zimy kurują. Witamina C wzmacnia odporność, łagodzi objawy przeziębienia, a do tego zwalcza wolne rodniki. Znajdziemy w nich także spore ilości błonnika, kwasu foliowego, witaminy A i K, potas, wapń i fosfor. To właśnie te składniki sprawiają, że jedzenie jabłek korzystnie wpływa na pracę serca, wzmacnia układ nerwowy i wspomaga odchudzanie. właściwości.

Jabłka to bardzo uniwersalny owoc – przygotujemy z niego dżemy, konfitury, można je gotować i piec. Jak jeszcze wykorzystać je w kuchni?

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Krowie vs kozie – które mleko wygrywa? Krowie vs kozie – które mleko...

Odpowiedź może Cię zaskoczyć!

Zamienniki Cukru: Alternatywa czy Iluzja? Zamienniki Cukru: Alternatywa...

Cukier - słodka pokusa, która od lat towarzyszy naszym kulin...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!