5 warzyw i owoców, które trzeba jeść zimą
Coca-cola
Wszyscy uwielbiamy świeże truskawki, pomidory, pomarańcze czy banany. Niestety zimą dostęp do dobrej jakości naszych ulubionych warzyw i owoców jest ograniczony. Na co postawić zimą?
Zimą nie szukajmy na siłę smaków lata. Sięgajmy po warzywa i owoce sezonowe. Wyjdzie to na dobre nie tylko dla naszego zdrowia, ale i portfela.
Co jeść zimą?
Oto lista produktów, które specjaliści szczególnie polecają w okresie jesienno-zimowym.
1. Kapusta kiszona
Kapusta kiszona, podobnie jak wszystkie kiszonki, zawiera bakterie kwasu mlekowego, które działają zbawiennie na pracę jelit i doskonale wzmacniają układ odpornościowy. Dodatkowo kiszonki to skarbnica witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B oraz A, C i K.
2. Cebula
Cebula wykazuje silne właściwości bakteriobójcze, które eliminują bakterie oporne nawet na działanie antybiotyków. Jest źródłem fosforu, magnezu, siarki, cynku i krzemu. Z tego względu nie tylko podnosi odporność organizmu i pomaga zwalczać infekcje. Oprócz tego obniża poziom ,,złego” cholesterolu i cukru we krwi, poprawia trawienie i wspomaga pracę jelit.
fot. Medonet
3. Czosnek
Czosnek jest jednym z najbardziej popularnych i skutecznych naturalnych antybiotyków. Zimą warto używać go w kuchni regularnie. Zmniejsza podatność na infekcje, łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Ale na tym nie koniec jego dobroczynnych właściwości. Zalecany jest osobom cierpiącym na schorzenia sercowo-naczyniowe - pomaga obniżyć poziom ,,złego” cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi.
4. Buraki
Buraki to warzywa idealne na zimę - duże ilości witaminy C sprawiają, że zapobiegają infekcjom i przeziębieniom. Nie tylko dlatego powinien być częściej jedzony. Składniki zawarte w burakach wspierają działanie układu krwionośnego, poprawiają pamięć i koncentrację, wspomagają leczenie anemii, regulują gospodarkę wodną organizmu, a do tego są mało kaloryczne (100 g to około 40 kcal).
fot. Medonet
5. Jabłka
Jabłka nie tylko świetnie smakują, ale w czasie zimy kurują. Witamina C wzmacnia odporność, łagodzi objawy przeziębienia, a do tego zwalcza wolne rodniki. Znajdziemy w nich także spore ilości błonnika, kwasu foliowego, witaminy A i K, potas, wapń i fosfor. To właśnie te składniki sprawiają, że jedzenie jabłek korzystnie wpływa na pracę serca, wzmacnia układ nerwowy i wspomaga odchudzanie. właściwości.
Jabłka to bardzo uniwersalny owoc – przygotujemy z niego dżemy, konfitury, można je gotować i piec. Jak jeszcze wykorzystać je w kuchni?
Komentarze