Przyspieszają metabolizm i spalają tłuszcz – przyprawy, które pomogą Ci schudnąć

Przyspieszają metabolizm i spalają tłuszcz – przyprawy, które pomogą Ci schudnąć

Poradnik Zdrowie

Dodają smaku i odejmują kilogramów!

Jeżeli chcesz schudnąć, bez odpowiedniej diety i aktywności fizycznej ani rusz. Szukasz jednak skutecznego sposobu, aby przyspieszyć i ułatwić sobie odchudzanie? Używaj tych popularnych przypraw – skutecznie przyspieszają metabolizm, a tym samym odchudzanie!

Odchudzanie to długotrwały i wymagający cierpliwości proces. Często próbujemy go sobie ułatwić kupując drogie suplementy czy herbatki. Nie zdajemy sobie jednak sprawy, jaką rolę w odchudzaniu mogą odegrać produkty, które każdy z nas ma w swojej kuchni.


fot. Claudia.pl

Natura w walce z nadwagą

Chili

Ostra papryczka chili jest źródłem kapsaicyny, która dodaje energii, działa rozgrzewająco, wpływa też na metabolizm spoczynkowy. Dodatkowo zwiększa i przedłuża uczucie sytości po posiłku. Jeśli nie lubisz pikantnego smaku, na początek dodawaj niewielkie ilości przyprawy i z czasem je zwiększaj, aby cieszyć się z odchudzających właściwości chili.

Cynamon

Cynamon pobudza do pracy enzymy, które uczestniczą w metabolizmie węglowodanów, reguluje poziom glukozy we krwi i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów, owsianki i kawy. Używaj już pół łyżeczki dziennie, a szybko zobaczysz efekty!

Imbir

Imbir wspomaga trawienie - pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa również żółciopędnie. Wykazuje działanie rozgrzewające, przyspiesza przemianę materii. Badania wykazują, że zawarty w imbirze gingerol przyspiesza spalanie tłuszczu. 

Czarny pieprz

To jedna z najpopularniejszych przypraw na świecie. Swój ostry smak pieprz zawdzięcza piperynie, która uznawana jest za antidotum na problemy trawienne. Ponadto przyspiesza procesy spalania tkanki tłuszczowej, stymuluje produkcję soków trawiennych i skutecznie przyspiesza metabolizm. Pieprzem najlepiej posypywać potrawy po obróbce termicznej – wtedy nie straci swoich właściwości.

Kurkuma

Kurkuma pobudza wydzielanie enzymów trzustkowych i soku żołądkowego, tym samym przyspiesza procesy trawienne. Oprócz tego hamuje apetyt, a przede wszystkim korzystnie wpływa na pracę wątroby, która uczestniczy w procesach trawienia tłuszczów.

Bazylia

Zawarte w bazylii olejki eteryczne pobudzają pracę jelit, ułatwiają wchłanianie składników odżywczych i pobudzają wydzielanie soków żołądkowych. Bazylia łagodzi skurcze jelit i zapobiega wzdęciom, dlatego warto dodawać ją do potraw tłustych, oraz tych z dodatkiem bobu czy fasoli. Jeżeli zależy nam na schudnięciu, nie należy jej jednak stosować w nadmiarze, ponieważ może pobudzać apetyt.

Kardamon

Kardamon wykazuje działanie moczopędne, dlatego wspomaga procesy detoksykacji organizmu. Zawarte w nim olejki eteryczne pobudzają układ pokarmowy do pracy, dzięki czemu procesy trawienne zachodzą szybciej. Ponadto pomoże zwalczyć problem niestrawności oraz wzdęć.

Mąka: Kluczowe Wybory i Pułapki Mąka: Kluczowe Wybory i Pułapk...

W dzisiejszych czasach wybór odpowiedniej mąki nie jest już...

Naturalne źródła kwasu foliowego Naturalne źródła kwasu foliowe...

Gdzie jest go najwięcej? Sprawdź!

Powiązane

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!