Zdrowe tłuszcze

Zdrowe tłuszcze

zdrowie.gazeta.pl

Tłuste potrawy budzą u Was pewien niepokój? Na czym smażyć, żeby było jak najzdrowiej? Teraz dowiecie się jakie tłuszcze powinny gościć na naszych stołach! Rozwiewamy Wasze wątpliwości.

Dobrze wiedzieć, jakie tłuszcze powinny gościć na naszych stołach. Na pewno pomożemy Wam w wyborze! Rozwiewamy Wasze wątpliwości. Smażenie nie zawsze wychodzi nam na zdrowie. Jakich tłuszczy powinniśmy używać? Za najlepsze i najkorzystniejsze dla zdrowia tłuszcze do smażenia uznaje się rafinowany olej rzepakowy oraz rafinowaną oliwę z oliwek.

Punkt dymienia i utlenianie

O tym, czy dany tłuszcz uznamy za nadający się smażenia potraw decydują dwa czynniki. Po pierwsze, ważny jest tzw. punkt dymienia. A po drugie - stabilność oksydacyjna, czyli odporność na utlenianie. Razem decydują, czy dany tłuszcz może nam dobrze posłużyć w kuchni do przygotowywania potraw.

Punkt dymienia jest inny dla każdego rodzaju tłuszczu. Można go zdefiniować jako najniższą temperaturę, przy której podgrzewany tłuszcz zaczyna się zmieniać i rozpadać, tracąc przy tym wartości odżywcze. Potem tłuszcz zaczyna dymić wydzielając nieprzyjemny zapach, czyli wydziela się akroleina - związek chemiczny, który ma właściwości rakotwórcze. Zatem punkt dymienia to jedna z najistotniejszych wskazówek, świadczących o przydatności oleju. Przekroczenie tego punktu oznacza nie tylko pogorszenie wartości odżywczych potrawy, pojawienie się szkodliwych związków, ale także zmianę smaku.

Tłuszcze składają się z kwasów tłuszczowych, mogą być jednonienasycone oraz wielonienasycone. Kwasy tłuszczowe nienasycone posiadają wolne wiązania, które przyłączają tlen. Stąd ich większa podatność na utlenianie i polimeryzację. To przede wszystkim kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6.

Wybrane tłuszcze - temperatura dymienia

  • oliwa z oliwek nierafinowana - 191 stopni C,
  • olej rzepakowy rafinowany - 204 stopni C,
  • olej słonecznikowy rafinowany - 227 stopni C,
  • olej słonecznikowy nierafinowany - 107 stopni C,
  • masło - 135 stopni C,
  • masło klarowane - 252 stopnie C,
  • margaryna - 182 stopnie C,
  • olej kokosowy nierafinowany - 177 stopni C,
  • olej sojowy nierafinowany - 160 stopni C,
  • olej lniany - 107 stopni C,
  • olej z pestek winogron rafinowany - 216 stopni C,
  • olej ryżowy rafinowany - 250 stopni C.

fot. Gazeta.pl 

Oleje tłoczone na zimno

Oleje tłoczone na zimno - nie poddawane rafinacji chemicznej i fizycznej. To właśnie one nie nadają się do smażenia! Ich dobroczynne działanie wynika z właściwości roślin oleistych. Są to niewątpliwie najzdrowsze z olejów, jednak powinny być spożywane na zimno, np. jako dodatek do sałatek, serów, czy chleba. Nie smażymy na nim potraw! Taki olej nie jest odporny na wysoką temperaturę, szybko się pali i ulega utlenieniu w wysokiej temperaturze.

Zdrowy do smażenia

Polecane tłuszcze to rafinowany olej rzepakowy oraz rafinowana oliwa z oliwek. Do smażenia krótkotrwałego dobrze sprawdza się także masło. Pamiętajcie aby, nie wybierać do smażenia oleju sojowego, słonecznikowego, lnianego, z pestek winogron oraz olejów tłoczonych na zimno! Są one jakościowo najsłabsze!

Żelazo - wszystko, co warto o nim wiedzieć Żelazo - wszystko, co warto o...

Co warto wiedzieć o żelazie? na pewno to, że nie powinno się...

Kwasy organiczne - co o nich wiecie? Kwasy organiczne - co o nich w...

Kumaryny fitoncydy kwasy organiczne, saponiny i ich krótka c...

Powiązane

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!