Najzdrowsze superfoods według naukowców

Najzdrowsze superfoods według naukowców

Inspirowane Smakiem

Coraz większym zainteresowaniem cieszy się superfood, czyli naturalna żywność o działaniu prozdrowotnym. Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta może uchronić nas przed wieloma chorobami. Więc zamiast chodzić po lekarzach i wydawać pieniądze na drogie suplementy, włącz do diety te produkty, a zauważysz różnicę!

Superfood – 6 najzdrowszych produktów

Owoce jagodowe

Jagody, borówki czy maliny to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Znajdziemy w nich m.in. witaminę C, E, witaminy z grupy B, selen, wapń, potas, cynk, żelazo, luteinę, karotenoidy i flawonoidy. Związki te wykazują działanie przeciwcukrzycowe, korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego, wzmacniają odporność, zwalczają infekcje dróg moczowych, przyspieszają regenerację mięśni, hamują procesy starzenia się komórek organizmu, a nawet zapobiegają nowotworom.


fot. abcZdrowie

Produkty bogate w kwasy omega-3

Źródłami kwasów omega-3 są ryby, takie jak łosoś, makrela, śledź, pstrąg, sardynki czy halibut, ale także olej lniany, siemię lniane, olej z orzechów włoskich i olej rzepakowy. Kwasy omega-3 zapobiegają chorobom serca i usprawniają pracę mózgu – zapobiegają demencji, chorobie Alzheimera, wspomagają pamięć i koncentrację.

Zielone warzywa liściaste

Warzywa, takie jak szpinak, jarmuż i różnego rodzaju sałaty stanowią dobre źródło błonnika, witaminy A, C, wapnia i fitochemikaliów, które poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Oprócz tego obniżają poziom ,,złego" cholesterolu we krwi, wykazują właściwości antybakteryjne oraz chronią wzrok.

Orzechy

Wszystkie rodzaje orzechów dostarczają sporo białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, steroli roślinnych i przeciwutleniaczy. Należy jednak pamiętać, że są kaloryczne (100 g dostarcza około 600 kcal). Aby cieszyć się z ich zdrowotnych, wystarczy garść orzechów dziennie – pomoże to zapobiegać cukrzycy i otyłości.


fot. Wapteka

Pełne ziarna zbóż

Płatki owsiane, gryczane lub żytnie – zawierają błonnik pokarmowy i cenne beta-glukany. Szybko sycą, dlatego polecane są wszystkim dbającym o smukłą sylwetkę. Oprócz tego korzystnie wpływają na gospodarkę lipidową i obniżają poziom cukru we krwi. Zjedzone na śniadanie (np. w połączeniu z niezwykle zdrowymi owocami jagodowymi) dodadzą energii na cały dzień.

Pomidory

Składniki zawarte w pomidorach wykazują działanie antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe – regulują poziom trójglicerydów we krwi, obniżają ciśnienie i chronią serce. Już 1 duży pomidor pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.


fot. Target

Lepiej zapobiegać, niż leczyć. Dlatego już dzisiaj włącz do swojego menu powyższe produkty i zapomnij o ciągłych wizytach w gabinetach lekarskich.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Witamina C nie tylko na odporność Witamina C nie tylko na odporn...

Dlaczego jeszcze nie może jej zabraknąć w diecie?

Mikroelementy w diecie Mikroelementy w diecie

Mikroelementy - opis miedzi, żelaza,magnezu i cynku oraz prz...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!