Najzdrowsze superfoods według naukowców

Najzdrowsze superfoods według naukowców

Inspirowane Smakiem

Coraz większym zainteresowaniem cieszy się superfood, czyli naturalna żywność o działaniu prozdrowotnym. Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta może uchronić nas przed wieloma chorobami. Więc zamiast chodzić po lekarzach i wydawać pieniądze na drogie suplementy, włącz do diety te produkty, a zauważysz różnicę!

Superfood – 6 najzdrowszych produktów

Owoce jagodowe

Jagody, borówki czy maliny to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Znajdziemy w nich m.in. witaminę C, E, witaminy z grupy B, selen, wapń, potas, cynk, żelazo, luteinę, karotenoidy i flawonoidy. Związki te wykazują działanie przeciwcukrzycowe, korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego, wzmacniają odporność, zwalczają infekcje dróg moczowych, przyspieszają regenerację mięśni, hamują procesy starzenia się komórek organizmu, a nawet zapobiegają nowotworom.


fot. abcZdrowie

Produkty bogate w kwasy omega-3

Źródłami kwasów omega-3 są ryby, takie jak łosoś, makrela, śledź, pstrąg, sardynki czy halibut, ale także olej lniany, siemię lniane, olej z orzechów włoskich i olej rzepakowy. Kwasy omega-3 zapobiegają chorobom serca i usprawniają pracę mózgu – zapobiegają demencji, chorobie Alzheimera, wspomagają pamięć i koncentrację.

Zielone warzywa liściaste

Warzywa, takie jak szpinak, jarmuż i różnego rodzaju sałaty stanowią dobre źródło błonnika, witaminy A, C, wapnia i fitochemikaliów, które poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci. Oprócz tego obniżają poziom ,,złego" cholesterolu we krwi, wykazują właściwości antybakteryjne oraz chronią wzrok.

Orzechy

Wszystkie rodzaje orzechów dostarczają sporo białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, steroli roślinnych i przeciwutleniaczy. Należy jednak pamiętać, że są kaloryczne (100 g dostarcza około 600 kcal). Aby cieszyć się z ich zdrowotnych, wystarczy garść orzechów dziennie – pomoże to zapobiegać cukrzycy i otyłości.


fot. Wapteka

Pełne ziarna zbóż

Płatki owsiane, gryczane lub żytnie – zawierają błonnik pokarmowy i cenne beta-glukany. Szybko sycą, dlatego polecane są wszystkim dbającym o smukłą sylwetkę. Oprócz tego korzystnie wpływają na gospodarkę lipidową i obniżają poziom cukru we krwi. Zjedzone na śniadanie (np. w połączeniu z niezwykle zdrowymi owocami jagodowymi) dodadzą energii na cały dzień.

Pomidory

Składniki zawarte w pomidorach wykazują działanie antynowotworowe i przeciwmiażdżycowe – regulują poziom trójglicerydów we krwi, obniżają ciśnienie i chronią serce. Już 1 duży pomidor pokrywa dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.


fot. Target

Lepiej zapobiegać, niż leczyć. Dlatego już dzisiaj włącz do swojego menu powyższe produkty i zapomnij o ciągłych wizytach w gabinetach lekarskich.

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Odkryj bogactwo właściwości porzeczki – małe owoce, które skrywają wielkie korzyści dla zdrowia! Odkryj bogactwo właściwości po...

Porzeczka jest źródłem wielu cennych składników odżywczych,...

Suplementacja diety dla każdego Suplementacja diety dla każdeg...

Suplementacja diety czyli co i ile i jak powinien odżywiać s...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!