Czy cukier może być zdrowy?
Jaggery - zamiennik cukru
Cukier jaggery to doskonała alternatywa dla cukru trzcinowego i białego. Powstaje przez odparowanie gęstego soku z pączków palmy daktylowej, kokosowej lub winodań.
Alternatywa dla cukru
Jaggery najbardziej cieszy się popularnością w Indiach. Jest produktem surowym, nierafinowanym i otrzymywanym tradycyjnymi metodami. Dostępny w postaci płynu lub proszku, ale najbardziej powszechne są bryłki lub kostki w miodowo-brązowym kolorze. Inne nazwy tego słodzika to: cukier goor, gur, panela, kokuto lub muscovado. Jak się okazuje jaggery dostarcza więcej witamin i składników mineralnych niż inne, bardziej znane nam cukry. Ze zdrowotnego punktu widzenia natomiast nie jest to „supercukier”, który można spożywać bez ograniczeń jako najzdrowszy zamiennik. Jak wygląda wartość odżywcza jaggery w 100 g?
- Wartość energetyczna: 1491 kJ/ 356kcal,
- tłuszcz: 0g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0g.
- Węglowodany: 87,9 g
- w tym cukry: 80 g.
- Białko: 0,9 g,
- sól: 0 g.
fot. Healthline
Jaggery - właściwości
Słodzik zasobny jest w pewną ilość witamin z grupy B, cynku, wapnia, miedzi. Co ważne, cukier palmowy posiada niższy indeks glikemiczny (IG=35) niż cukier biały (IG=70), jest więc bardziej korzystny dla diabetyków. Charakteryzuje się również mniejszym stopniem przetworzenia i oczyszczenia niż sacharoza, co dodatnio wpływa na jego walory odżywcze. Jaggery jest cukrem, którego podaż powinna stanowić mniej niż 10% ogólnego zapotrzebowania na energię dla danej osoby tak, jak w przypadku innych rodzajów cukru. Mimo iż jest bardziej zasobny w witaminy i minerały niż rafinowane kryształy sacharozy, ciągle jest produktem, który spożywany w nadmiarze zwiększa ryzyko rozwoju otyłości, zespołu metabolicznego, insulinooporności, cukrzycy typu II i chorób serca.
Do czego można stosować jaggery? Można go używać jako smarowidła do pieczywa lub jako słodzika do herbaty, kawy, ciast i deserów. W Polsce można go kupić głównie w sklepach z orientalną żywnością. Występuje w formie bloczków lub stożków, w barwach od złotej do ciemnobrązowej. Jego cena zaczyna się od 25 zł za kilogram.