Czy cukier trzcinowy jest lepszy od cukru buraczanego?

Cukier trzcinowy - pochodzi ze słonecznej wyspy Mauritius położonej w Oceanie Indyjskim. Sekretem jego wspaniałego smaku i bogatego aromatu jest trzcina cukrowa, która rośnie na niezwykle żyznych wulkanicznych popiołach tej wyspy. Cukier trzcinowy typu Demerara charakteryzuje się jasnobrązowymi, niezwykle delikatnym wyrafinowanym smaku.

Ciemny cukier trzcinowy jest podstawą wielu receptur, w których wykorzystuje się jego bogaty aromat w kombinacji z zapachem wanilii, cynamonu i orientalnych przypraw. Warto dodać odrobinę cukru trzcinowego do różnych wykwintnych sosów, ciast i deserów.

Duże połyskujące kryształy nadają się idealnie jako składnik, ciastek, puszystych biszkoptów, lodów, konfitur i likierów. Cukier trzcinowy stosuje się również do takich specjałów jak: pieczona szynka w glazurze z ciemnego cukru, czy duszony łosoś w polewie z burbona z cukrem trzcinowym.

Pierwszy był trzcinowy

Dla miłośników herbaty słodzonej nie miodem a cukrem, warte jednak uwagi są informacje na temat cukru trzcinowego, który dziś stanowi 70 proc. światowej produkcji cukru, a w Polsce bywa oferowany jako coś specjalnego.

Cukier buraczany produkowany od 200 lat, to osesek przy trzcinowym. Słodką trzcinę cukrową odkryli mieszkańcy Nowej Gwinei już 8 tys. lat p.n.e. Początkowo używano samej trzciny np. w Chinach żuto kandyzowaną (miała być doskonałym środkiem wzmacniającym popęd seksualny). Produkcję czystego cukru rozpoczęto w Indiach ok. 3 tys. lat p.n.e. Europa, słodząca miodem, dowiedziała sie o "trzcinie dającej miód" dopiero w czasach podbojów Indii przez Aleksandra Macedońskiego. Jednak początkowo cukier był drogi i sprowadzano go głównie do celów medycznych. Stosowano go np. na ból głowy.

Walory trzciny

Cukrowiec lekarski jest silnie krzewiącą się ...trawą. Jej grube łodygi mogą sięgać nawet 6 m i są wypełnione silnymi włóknami. Właśnie w łodygach gromadzi się cukrodajny sok. Sama trzcina stosowana była w ziołolecznictwie i medycynie ludowej jako roślina o właściwościach bakteriobójczych. Używano jej jako środka kojącego, przeciwbólowego, wykrztuśnego. A dziś w krajach, w których rośnie, trzciny używa się zamiast...Prozaku – na poprawę humoru.

Czym słodzić

Uważa się, że bardziej korzystny dla organizmu jest cukier ciemny – trzcinowy lub nieoczyszczony buraczany, ale ten ostatni bardzo rzadko udaje się spotkać. Cukier trzcinowy, który ma sporo soli mineralnych, można już bez problemu kupić w sklepach.

Przepis na aromatyczną kawę...

Zaparz w imbryku swoją ulubioną, kawę. Do filiżanki nalej 2/3 jej objętości oraz dodaj ciepłego mleka doprawionego odrobiną wanilii i cynamonu. Dodaj kilka kryształów cukru trzcinowego do smaku. Rozkoszuj się wybornym smakiem tak przyrządzonego napoju.

Komentarze:

Polecamy:

Mapa Strony Subskrybuj RSS Polityka prywatności

Copyright © 2002 - 2017 Dieta na Zdrowo