Jedzenie najzdrowsze na świecie

Jedzenie najzdrowsze na świecie

Wedługkobiety.pl

Co jeść, by żyć długo i szczęśliwie?

Jesteś tym, co jesz. Dieta to jeden z głównych czynników wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie. Jakie produkty są najbardziej bogate w składniki odżywcze?

W dzisiejszych czasach sklepowe półki uginają się od wymyślnych opakowań, które kuszą kolorami i zapachem. Niestety jeśli chodzi o ich skład, już tak kolorowo nie jest. Co zatem jeść, żeby wyszło nam to na zdrowie? Oto produkty polecane przez naukowców z całego świata.

TOP 4 najzdrowsze jedzenie

Owoce jagodowe

W owocach jagodowych można znaleźć duże ilości witaminy C (więcej niż w cytrusach), beta-karotenu i witamin z grupy B (B1, B2, niacyny oraz kwasu foliowego). Są również źródłem witaminy E i A, żelaza, wapnia, selenu, potasu, cynku i fosforu. Wszystko to sprawia, że owoce jagodowe wzmacniają układ odpornościowy, pomagają uszczelniać naczynia krwionośne, wspomagają pracę serca i regulują gospodarkę wodno-elektrolitową. Liczne antyoksydanty eliminują wolne rodniki, tym samym zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się komórek i przeciwdziałają stanom zapalnym.


fot. Gwarek

Tłuste ryby

Łosoś, makrela czy sardynki – stanowią doskonałe źródło kwasów omega-3, które:

  • pozytywnie wpływają na rozwój mózgu i układu nerwowego,
  • działają przeciwzapalne,
  • regulują stężenie cholesterolu we krwi,
  • normalizują ciśnienie tętnicze,
  • wspomagają pracę serca,
  • poprawiają kondycję skóry,
  • wzmacniają układ odpornościowy,
  • przyspieszają gojenie się ran.

Dowiedz się, gdzie jeszcze szukać kwasów omega-3.

Zielone warzywa liściaste

Sałata, szpinak, ale przede wszystkim jarmuż, dostarczają organizmowi cennych witamin i minerałów, w tym witaminę A, C i K. Oprócz tego są niskokaloryczne, bogate w błonnik pokarmowy i przeciwutleniacze. Działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i antystarzeniowo.


fot. Kto cię wyleczy

Czosnek

Swoje lecznicze właściwości czosnek zawdzięcza aliicynie. Działa ona przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i antywirusowo. Zapobiega infekcjom, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom ,,złego” cholesterolu, co z kolei sprawia, że chroni przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego.

Naukowcy są zgodni - jeśli włączysz te produkty do swojej diety, uchronisz organizm przed chorobami i dostarczysz mu niezbędnej energii.

Pieczywo chrupkie lepsze od tradycyjnego? Pieczywo chrupkie lepsze od tr...

Czy pieczywo chrupkie jest zdrowe? Które wybrać?

Czy jajka można jeść codziennie? Czy jajka można jeść codzienni...

Co na ten temat mówią eksperci?

Powiązane