Jedzenie najzdrowsze na świecie
Wedługkobiety.pl
Jesteś tym, co jesz. Dieta to jeden z głównych czynników wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie. Jakie produkty są najbardziej bogate w składniki odżywcze?
W dzisiejszych czasach sklepowe półki uginają się od wymyślnych opakowań, które kuszą kolorami i zapachem. Niestety jeśli chodzi o ich skład, już tak kolorowo nie jest. Co zatem jeść, żeby wyszło nam to na zdrowie? Oto produkty polecane przez naukowców z całego świata.
TOP 4 najzdrowsze jedzenie
Owoce jagodowe
W owocach jagodowych można znaleźć duże ilości witaminy C (więcej niż w cytrusach), beta-karotenu i witamin z grupy B (B1, B2, niacyny oraz kwasu foliowego). Są również źródłem witaminy E i A, żelaza, wapnia, selenu, potasu, cynku i fosforu. Wszystko to sprawia, że owoce jagodowe wzmacniają układ odpornościowy, pomagają uszczelniać naczynia krwionośne, wspomagają pracę serca i regulują gospodarkę wodno-elektrolitową. Liczne antyoksydanty eliminują wolne rodniki, tym samym zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się komórek i przeciwdziałają stanom zapalnym.
fot. Gwarek
Tłuste ryby
Łosoś, makrela czy sardynki – stanowią doskonałe źródło kwasów omega-3, które:
- pozytywnie wpływają na rozwój mózgu i układu nerwowego,
- działają przeciwzapalne,
- regulują stężenie cholesterolu we krwi,
- normalizują ciśnienie tętnicze,
- wspomagają pracę serca,
- poprawiają kondycję skóry,
- wzmacniają układ odpornościowy,
- przyspieszają gojenie się ran.
Dowiedz się, gdzie jeszcze szukać kwasów omega-3.
Zielone warzywa liściaste
Sałata, szpinak, ale przede wszystkim jarmuż, dostarczają organizmowi cennych witamin i minerałów, w tym witaminę A, C i K. Oprócz tego są niskokaloryczne, bogate w błonnik pokarmowy i przeciwutleniacze. Działają przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie i antystarzeniowo.
fot. Kto cię wyleczy
Czosnek
Swoje lecznicze właściwości czosnek zawdzięcza aliicynie. Działa ona przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i antywirusowo. Zapobiega infekcjom, reguluje ciśnienie krwi, obniża poziom ,,złego” cholesterolu, co z kolei sprawia, że chroni przed rozwojem chorób układu sercowo-naczyniowego.
Naukowcy są zgodni - jeśli włączysz te produkty do swojej diety, uchronisz organizm przed chorobami i dostarczysz mu niezbędnej energii.
Komentarze