Dlaczego NIE MOŻNA rezygnować z węglowodanów?
Sportowo E-bloger
Wiele popularnych diet odchudzających zakłada drastyczne ograniczenie węglowodanów. Ich autorzy twierdzą, że to właśnie one odpowiadają za przybieranie na wadze. Jest to jeden z najczęściej powtarzanych mitów na temat odchudzania. Sprawdź, dlaczego nie warto rezygnować z węglowodanów.
Zdrowa dieta powinna dostarczać zarówno węglowodany, białka, jak i tłuszcze. Rezygnacja z któregokolwiek z makroelementów może negatywnie odbić się na naszym zdrowiu i samopoczuciu. Skuteczna dieta odchudzająca to taka, która ogranicza kalorie, nie makroskładniki.
Dlaczego lepiej nie rezygnować z węglowodanów?
Za mało błonnika, za dużo białka
Błonnik pokarmowy jest węglowodanem złożonym, bardzo istotnym dla naszego zdrowia. Stymuluje wydzielanie śliny, wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku, usprawnia pracę jelit, tym samym reguluje wypróżnianie. Powinien znaleźć się w diecie odchudzającej, ponieważ jego spożycie zapewnia uczucie sytości na długo po posiłku i zapobiega chęci podjadania. Największe ilości błonnika znajdziemy w owocach i warzywach i produktach pełnoziarnistych, które stanowią źródła węglowodanów. Inną ważną kwestią jest zwiększenie ilości białka na dietach niskowęglowodanowych. Co prawda jest ono bardzo ważne (pozwala na zachowanie masy mięśniowej w czasie prowadzenia diet redukcyjnych i wspiera regenerację), jednak przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów może powodować m.in. zaparcia.
fot. Motywator Dietetyczny
Brak energii
Innym często pojawiającym się problemem na dietach niskowęglowodanowych jest ciągłe uczucie zmęczenia i apatia. Instytut Żywności i Żywienia określił, węglowodany powinny dostarczać 45–75% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Taka ilość zapewni nam energię nie tylko do wykonywania codziennych czynności, ale i treningów, które powinny stanowić dopełnienie procesu odchudzania. Brak węglowodanów oznacza brak sił na aktywność fizyczną.
Za mało cukru we krwi
Glukoza jest niezbędna dla prawidłowej pracy mózgu. Gdy jest jej za mało, pojawiają się problemy z koncentracją, zawroty i bóle głowy, senność, rozdrażnienie, agresja, niepokój, a nawet stany depresyjne. Jest to problem często spotykany na restrykcyjnych dietach odchudzających, które znacznie ograniczają spożycie węglowodanów.
Oczywiście nie wszystkie węglowodany powinny znaleźć się w diecie. Które z nich będą najlepsze? W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć produktów, takich jak:
- pełnoziarniste pieczywo,
- kasze,
- brązowy ryż,
- płatki owsiane,
- otręby pszenne,
- świeże warzywa i owoce.
Zawarte w nich węglowodany złożone rozkładają się wolniej, tym samym dostarczają energii na dłużej.
Komentarze