Awokado, owoc o wyjątkowych właściwościach.
Ecoflores
Awokado, nazywane również smaczliwką wdzięczną, to roślina naturalnie występująca na tropikalnych obszarach Ameryki Środkowej i Południowej. Jednak najwięcej upraw znajduje się w południowo-środkowej części Meksyku. Na świecie istnieje ok. 400 różnych odmian owocu, jednak w Polsce dostępne jest zaledwie kilka z nich. Sprawdź, dlaczego warto włączyć awokado do swojej diety i w jaki sposób można je spożywać.
Właściwości odżywcze
Awokado jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców. Zaledwie 100 gram produktu zawiera aż 160 kcal. Jego największą część stanowi miąższ, który składa się w ok. 70% z wody. Skąd więc biorą się kalorie? Warto pamiętać, że awokado jest źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i 6, które są budulcem kwasów tłuszczowych, z których składa się nasze ciało.
Dodatkowo zawierają ok. 20 różnych witamin i minerałów, takich jak potas, magnez, kwas foliowy, witamina E, witamina B5 oraz B6. Co ciekawe, na 100 gram produktu przypadają również 2 gramy białka, które jest niezwykle ważnym materiałem budulcowym.
Fot. Odżywianie
Właściwości zdrowotne
Dzięki swoim właściwościom awokado zyskało status jednego z najzdrowszych owoców na świecie. Oprócz zastosowania w codziennych dolegliwościach takich jak bóle brzucha, rozstrojenie żołądka czy biegunka, awokado może pomóc w chorobach przewlekłych takich jak cukrzyca czy hipercholesterolemia. Odkryto również, że ekstrakt z awokado może wspomóc leczenie ostrej białaczki szpikowej, na którą chorują miliony ludzi na całym świecie.
Wykorzystanie
Owoc był używany już wiele lat temu nie tylko w celach zdrowotnych. Awokado ma również wiele zastosowań kulinarnych. Najczęściej jest wykorzystywane do sałatek, past, mięs oraz jako dodatek do kanapek.
Jednym z najpopularniejszych przysmaków, które można stworzyć z użyciem awokado jest guacamole. To meksykańska, zielona pasta, która świetnie komponuje się z nachosami, dzięki czemu może być wieczorną, imprezową przekąską. Doskonale smakuje również z pieczywem w połączeniu z innymi dodatkami, co stanowi ciekawą propozycję śniadaniową.
Poznaj szybki przepis na pyszne guacamole!
Awokado to nietypowy owoc, który pokochały miliony. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów oraz wykazuje działanie prozdrowotne. Zawarte w nim naturalne składniki, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Nie bez powodu awokado należy do grupy super foods. Oprócz pozytywnego wpływu na zdrowie ma wiele właściwości kulinarnych, dlatego bez wątpliwości warto włączyć je do swojej diety.
Komentarze