Właśnie dlatego warto jeść czekoladę!

Właśnie dlatego warto jeść czekoladę!

National Geographic

Wyeliminowałeś czekoladę ze swojej diety? To błąd! Zobacz dlaczego warto ją jeść!

Często zadajesz sobie pytanie: jak przestać jeść czekoladę? My przedstawiamy powody, dla których warto sięgać po nią częściej! Przestań myśleć o niej jak o kalorycznej przyjemności i zacznij korzystać z jej zdrowotnych właściwości! Dowiedz się jak na zdrowie wpływa czekolada.

Mówimy oczywiście o gorzkiej czekoladzie, z zawartością co najmniej 70 proc. kakao. Czekolada mleczna i biała to zwykłe słodycze, których jedzenie nie przynosi żadnych korzyści dla zdrowia i należy je ograniczyć do minimum. Wszystkie rodzaje czekolady są wysokokaloryczne. Co więcej, gorzka czekolada zawiera więcej tłuszczu, jednak to m.in. jemu zawdzięcza swoje cenne właściwości.

Co znajdziemy w czekoladzie?

Jedzenie czekolady dla większości z nas to przede wszytskim przyjemność. Dodaje ona energii i wprawia w dobry nastrój. Wszystko to przez zawarte w niej składniki, takie jak:

  • magnez, który korzystnie wpływa na pracę układu nerwowego,
  • cynk i selen, które stymulują wydzielanie endorfin, tzw. hormonu szczęścia.
  • teobromina, która działa pobudzająco,
  • flawonoidy, które poprawiają funkcjonowanie układu krążenia,
  • fenyloetyloamina, która działa psychoaktywnie powodując poprawę nastroju,
  • żelazo, potas, miedź, wapń, fosfor.

fot. WP Fitness

Wyjątkowe działanie czekolady

  1. Chroni serce. Wszystko dzięki obecności polifenoli, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów, pozwalają obniżyć ciśnienie krwi i poziom ,,złego" cholesterolu. Wystarczy 6-7 g czekolady dziennie, czyli mniej więcej jedna kostka, aby cieszyć się z jej leczniczych właściwości. Korzystając z jej dobrodziejstw pamiętaj, że jest kaloryczna i należy spożywać ją z umiarem!
  2. Wspomaga myślenie. Czekolada zawiera zawiązki pobudzające mózg do pracy. Dlatego warto sięgać po nią np. przed nauką - poprawia koncentrację, pamięć i przyspiesza czas reakcji.
  3. Zapobiega chorobom układu krążenia. Zawarte w ziarnach kakaowca flawonoidy obniżają poziom ,,złego" cholesterolu we krwi, zapobiegają tworzeniu się zakrzepów oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy.
  4. Działa ochronnie na skórę. Flawonoidy działają jak naturalny filtr przeciwsłoneczny – chronią przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych i zapobiegają poparzeniom.
  5. Łagodzi kaszel. Badania dowodzą, że teobromina zawarta w czekoladzie łagodzi kaszel skuteczniej niż stosowana do tej pory kodeina.
  6. Dodaje energii. Wszystko za sprawą węglowodanów, magnezu, potasu oraz żelaza. Badacze uznali, że czekolada stanowi najlepiej przyswajalne źródło energii, które po dużym wysiłku fizycznym szybko stawia na nogi.
  7. Skuteczny afrodyzjak. To działanie czekolada zawdzięcza glukozie, kofeinie, teobrominie oraz fenyloetyloaminie. Kofeina i teobromina podnoszą ciśnienie krwi, pobudzają i poprawiają koncentrację. Ponadto zapobiegają zmęczeniu i ospałości.
  8. Poprawia nastrój. Tryptofan zawarty w czekoladzie w organizmie przekształca się w serotoninę – neuroprzekaźnik, który wywołuje dobry nastrój oraz redukuje niepokój i stres.
Tłuszcze - informacje ogólne Tłuszcze - informacje ogólne

Co trzeba wiedzieć o tłuszczach? Wszystkiego dowiecie się u...

Żywność rakotwórcza - których produktów lepiej unikać? Żywność rakotwórcza - których...

Które produkty mogą zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwó...

Powiązane

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!