Masło vs. margaryna - co wybrać?
WP Kuchnia
Walka zwolenników masła z miłośnikami margaryny trwa od lat. Wielbiciele masła wskazują na jego naturalność i walory smakowe, a entuzjaści margaryny zwracają uwagę na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym smarowidle. Kto ma rację?
Masło vs. margaryna – wartości odżywcze
Masło to tłuszcz mleczny otrzymywany ze śmietany krowiego mleka. W sklepach znajdziemy masło: delikatesowe, ekstra, stołowe i wyborowe. Różnią się od siebie zawartością tłuszczu i wody. Nie dodaje się do niego dodatków smakowych, aromatów ani innych chemicznych dodatków. Jest najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym bogatym w witaminy A, D i E. Znaczną jego część, ok. 67 proc., stanowią nasycone kwasy tłuszczowe, które są źródłem cholesterolu. Dlatego osoby cierpiące na choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, miażdżycę i zagrożone zawałem serca nie powinny spożywać masła w dużych ilościach.
Margaryna jest mieszanką tłuszczów roślinnych, wody lub mleka z dodatkiem lecytyny. Często dodawane są do niej wzmacniacze smaku i barwniki. Zawiera kwasy tłuszczowe trans, które negatywnie wpływają na zdrowie. Miękka margaryna zawiera ich mniej niż twarda. Nie jest jednak uznawana za szkodliwą. Stanowi źródło kwasów omega-3 i omega-6, witaminy E, steroli roślinnych, które obniżają poziom cholesterolu – z tego względu zaleca się ją osobom starszym i tym, które walczą z chorobami układu krążenia. Oprócz tego, margaryna często wzbogacana jest o witaminy A i D oraz kwas foliowy. Zawiera także mniejszą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych niż masło - to sprawia, że według części osób jest od niego zdrowsza.
Fot. Dietetyka #NieNaŻarty
Co zatem wybrać?
Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Eksperci do spraw żywienia podkreślają, że jest to kwestia indywidualna. Przy wyborze trzeba uwzględnić wiek i zdrowie konsumenta. Margarynę poleca się osobom starszym, nietolerującym laktozy oraz cierpiącym na schorzenia układu krążenia. Natomiast spożywanie masła w niewielkich ilościach zaleca się małym dzieciom, kobietom w ciąży i okresie laktacji. Z masła całkowicie powinny zrezygnować osoby, które mają podwyższone stężenie cholesterolu czy trójglicerydów we krwi.
Tłuszcz w diecie
Tłuszcz jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – w nim rozpuszczalne są witaminy takie jak witamina A, D, E i K. Wpływa na zdrowie i wygląd skóry, włosów i paznokci. „Zdrowe” tłuszcze obniżają poziom cholesterolu we krwi i chronią narządy wewnętrzne. To dzięki nim możemy gromadzić energię niezbędną do prawidłowego funkcjonowania. Podnosi także walory smakowe potraw. Najbardziej wartościowymi źródłami tłuszczu są nasiona, pestki, orzechy, oliwa z oliwek czy awokado, które świetnie zastąpi masło.
Komentarze