Masło vs. margaryna - co wybrać?

Masło vs. margaryna - co wybrać?

WP Kuchnia

Walka zwolenników masła z miłośnikami margaryny trwa od lat. Wielbiciele masła wskazują na jego naturalność i walory smakowe, a entuzjaści margaryny zwracają uwagę na obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych w tym smarowidle. Kto ma rację? 

Masło vs. margaryna – wartości odżywcze

Masło to tłuszcz mleczny otrzymywany ze śmietany krowiego mleka. W sklepach znajdziemy masło: delikatesowe, ekstra, stołowe i wyborowe. Różnią się od siebie zawartością tłuszczu i wody. Nie dodaje się do niego dodatków smakowych, aromatów ani innych chemicznych dodatków. Jest najlepiej przyswajalnym tłuszczem zwierzęcym bogatym w witaminy A, D i E. Znaczną jego część, ok. 67 proc., stanowią nasycone kwasy tłuszczowe, które są źródłem cholesterolu. Dlatego osoby cierpiące na choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, miażdżycę i zagrożone zawałem serca nie powinny spożywać masła w dużych ilościach.

Margaryna jest mieszanką tłuszczów roślinnych, wody lub mleka z dodatkiem lecytyny. Często dodawane są do niej wzmacniacze smaku i barwniki. Zawiera kwasy tłuszczowe trans, które negatywnie wpływają na zdrowie. Miękka margaryna zawiera ich mniej niż twarda. Nie jest jednak uznawana za szkodliwą. Stanowi źródło kwasów omega-3 i omega-6, witaminy E, steroli roślinnych, które obniżają poziom cholesterolu – z tego względu zaleca się ją osobom starszym i tym, które walczą z chorobami układu krążenia. Oprócz tego, margaryna często wzbogacana jest o witaminy A i  D oraz kwas foliowy. Zawiera także mniejszą ilość nasyconych kwasów tłuszczowych niż masło - to sprawia, że według części osób jest od niego zdrowsza.

Fot. Dietetyka #NieNaŻarty

Co zatem wybrać?

Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Eksperci do spraw żywienia podkreślają, że jest to kwestia indywidualna. Przy wyborze trzeba uwzględnić wiek i zdrowie konsumenta. Margarynę poleca się osobom starszym, nietolerującym laktozy oraz cierpiącym na schorzenia układu krążenia. Natomiast spożywanie masła w niewielkich ilościach zaleca się małym dzieciom, kobietom w ciąży i okresie laktacji. Z masła całkowicie powinny zrezygnować osoby, które mają podwyższone stężenie cholesterolu czy trójglicerydów we krwi.

Tłuszcz w diecie

Tłuszcz jest ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu – w nim rozpuszczalne są witaminy takie jak witamina A, D, E i K. Wpływa na zdrowie i wygląd skóry, włosów i paznokci. „Zdrowe” tłuszcze obniżają poziom cholesterolu we krwi i chronią narządy wewnętrzne. To dzięki nim możemy gromadzić energię niezbędną do prawidłowego funkcjonowania. Podnosi także walory smakowe potraw. Najbardziej wartościowymi źródłami tłuszczu są nasiona, pestki, orzechy, oliwa z oliwek czy awokado, które świetnie zastąpi masło.

 

Ilona Płotek

Ilona Płotek

Czy dieta ma wpływ na płodność? Czy dieta ma wpływ na płodność...

Dieta na płodność. Co jeść, by zwiększyć szanse na zajście w...

Kawa z cytryną - dlaczego warto połączyć te 2 składniki? Dowiedz się więcej! Kawa z cytryną - dlaczego wart...

Czy to jakiś nowatorski sposób na utratę wagi? Przeczytaj!

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!