Czym są cukrowce?

Czym są cukrowce?

Cukrowce opis procesu ich powstania oraz ich krótka charakterystyka - tylko u nas!

Rośliny zawierające chlorofil - w wyniku procesu fotosyntezy mogą syntetyzować z dwutlenku węgla i wody tzw. cukrowce. W trakcie naturalnej reakcji najpierw powstają cukry proste (mono-zy),a najważniejszymi z nich są niewątpliwie glukoza i fruktoza. Monozy łączą się następnie po dwa, tworząc tzw. dwucukry (biozy), a jednym z nich jest sacharoza, czyli cukier, którym na co dzień słodzimy. W trakcie dalszej syntezy i dołączania po jednym cukrze prostym powstają trójcukry, czterocukry, aż wreszcie wielocukry (poliozy) o przeróżnej już budowie chemicznej, konsystencji i właściwościach fizycznych. Surowce roślinne o znacznej ilości cukrów są
zwykle cennym źródłem odżywczym.

Najbardziej chyba znanym wielocukrem, złożonym z licznych drobin glukozy, jest skrobia będąca najważniejszym pożywieniem węglowodanowym człowieka. Występuje w komórkach roślinnych w formie mikroskopijnych ziaren. Spożywamy ją najczęściej w postaci mąki i ziemniaków. W roślinach leczniczych gromadzi się przede wszyskim w kłączach, korzeniach, łodygach, bulwach i nasionach.
W naszym przewodzie pokarmowym z węglowodanów i różnych cukrów zawartych w pożywieniu powstają cukry proste. (Ze skrobi pod wpływem działania odpowiednich enzymów najpierw powstaje maltoza rozpadająca się następnie na cząsteczki glukozy.) Do krwi wchłania się glukoza, fruktoza i galaktoza. Pamiętajmy, że cukry proste stanowią podstawę przemianenergetycznych w naszym ustroju W produkcji farmaceutycznej ze skrobi przyrządza się opłatki apteczne, dodaje się ją do tabletek, bo pęczniejąc w przewodzie pokarmowym przyspiesza rozpad tabletki, w nieżytach żołądka i jelit zaleca się spożywanie kleików skrobiowych. Ten biały sypki proszek bez zapachu (postać handlowa) jest wreszcie podstawowym surowcem w produkcji pudrów, przysypek i maści osuszających.

Błony komórkowe wszystkich roślin (z wyjątkiem grzybów) utwo¬rzone są z błonnika, a więc drugiego po skrobi ważnego wielocukru, zwanego również celulozą. Jej cząsteczka zbudowana jest niekiedy nawet z kilku tysięcy połączonych ze sobą resztek glukozy. I chociaż błonnik nie jest trawiony i przyswajany przez organizm człowieka, to szczególnie w ostatnich latach fizjologowie coraz głośniej mówią o znaczeniu dla prawidłowej pracy przewodu pokarmowego diety tzw. bogato resztkowej, a więc zasobnej w pęczniejący pod wpływem wody błonnik, dzięki któremu nie występują bardzo nieprzyjemne i groźne dla zdrowia stany zapalne przede wszystkim jelita grubego.

Najgorsza alergia na świecie? Cierpią na nią miliony ludzi Najgorsza alergia na świecie?...

Zobacz, czy nie dotyczy również Ciebie.

Ceny jesiennych owoców sezonowych Ceny jesiennych owoców sezonow...

Ceny owoców sezonowych

Powiązane