Czym zastąpić mięso?

Czym zastąpić mięso?

Mamazone

Chcesz przejść na wegetarianizm? Sprawdź czym zastąpić mięso!

Dobrej jakości mięso to przede wszystkim źródło dobrze przyswajalnego białka, ale także niezbędnych dla zdrowia minerałów. Niektórzy specjaliści są zdania, że jedzenie mięsa nie do końca jest zdrowe i z powodzeniem można je zastąpić innymi produktami. Czym zatem zastąpić mięso, by nie doprowadzić do niedoborów?

Według dietetyków mięso powinniśmy jeść nie częściej niż 2-3 razy w tygodniu. Większość z nas jednak nie wyobraża sobie bez niego codziennego menu. Okazuje się, że tak częste spożywanie mięsa może być niebezpieczne dla zdrowia.

Mięso – zdrowe czy nie?

Mięso to doskonałe źródło pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka, które jest niezbędne do produkcji niektórych hormonów. Znajdziemy w nim także żelazo oraz witaminy z grupy B, które mają wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Są też ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Białe mięso zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe.

Z kolei mięso czerwone, oprócz białka i witamin, stanowi źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar może choroby układu krążenia, m.in. zawał serca czy miażdżycę. Oprócz tego niektóre badania wskazują na związek między chorobą nowotworową a jedzeniem czerwonego mięsa. Z tego względu coraz częściej pojawiają się głosy, że mięso nie powinno pojawiać się na naszych stołach.

fot. Fabryka Siły

Czym zatem zastąpić mięso?

W mięsie znajdziemy wiele niezbędnych składników odżywczych, ale zawarte są także w innych produktach. Przed wykluczeniem mięsa z diety wiele osób powstrzymuje fakt, że stanowi ono źródło białka. Niepotrzebnie. Wartościowe białko znajdziemy w roślinach strączkowych, dlatego osoby, które chcą zrezygnować z mięsa powinny sięgać po fasolę, ciecierzycę czy soczewicę. Mięso można zastąpić również rybami, jajami oraz nabiałem. Menu warto też wzbogacić o kasze, orzechy oraz produkty z pełnego ziarna. W jadłospisie wegetarianina nie może zabraknąć warzyw, zwłaszcza tych zielonych: kapusty, szpinaku, brokułów i jarmużu. Zawierają znaczne ilości błonnika pokarmowego, który reguluje trawienie i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Są także źródłem kwasu foliowego, wapnia oraz żelaza, składników niezbędnych do prawidłowego przebiegu procesów krwiotwórczych. Weganie muszą suplementować witaminę B12, ponieważ nie występuje ona w produktach roślinnych. Wcześniej warto zbadać poziom tej witaminy i skonsultować się ze specjalistą.

Jak mrozić produkty? Jak mrozić produkty?

Oto kilka kuchennych tricków!

Mąka bezglutenowa – którą wybrać? Mąka bezglutenowa – którą wybr...

Czym różnią się od siebie mąki bezglutenowe?

Powiązane

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!