Jak obniżyć poziom cholesterolu?

Jak obniżyć poziom cholesterolu?

www.hellozdrowie.pl/

Dieta, która obniża poziom cholesterolu we krwi.

Jedną z najczęstszych przyczyn chorób serca jest podwyższony poziom cholesterolu we krwi. Dopóki utrzymuje się na poziomie 200mg/dl nie mamy powodów do obaw. Jeśli jednak poziom jest wyższy, warto jak najszybciej zmienić tryb życia, a w szczególności dietę.

Odpowiednia dieta

Przy podwyższonym poziomie cholesterolu nasza dieta powinna być bogata w błonnik. Do diety dobrze wtedy włączyć produkty pełnoziarniste, takie jak ciemne pieczywo, makarony, warzywa i owoce. Błonnik rozpuszczalny w wodzie, obecny w np. w nasionach roślin strączkowych, czosnku, kaszach, cebuli czy szparagach, obniża poziom cholesterolu oraz wiąże tłuszcze w przewodzie pokarmowym. Dzienne spożycie powinno wynosić około 35g błonnika.

Głównym źródłem białka powinno być to pochodzenia roślinnego. Produkty pochodzenia zwierzęcego obfitują w nasycone kwasy tłuszczowe, które nie tylko podnoszą poziom cholesterolu, ale także zwiększają krzepliwość krwi. Z kolei tłuszcze roślinne, zawierają jednonienasycone kwasy tłuszczowe oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom cholesterolu w surowicy krwi. Zaleca się wyłączenie tłustego mięsa i zastąpienie je drobiem. Ograniczyć trzeba spożycie żółtych i topionych serów. Potrawy należy dotować i piec bez dodatku tłuszczu. Dietę warto wzbogacić w tłuste ryby morskie, orzechy włoskie, przetwory sojowe, awokado i wszelkie warzywa oraz owoce. 

(fot. polki.pl)

Dieta to nie wszystko

Za wzrost poziomu cholesterolu we krwi odpowiedzialne są stany zapalne w organizmie, które powodują uszkodzenie naczyń krwionośnych. Gromadzi się w nich cholesterol, który ma za zadanie „zalepić” uszkodzenia wywołane stanem zapalnym, co powoduje gromadzenie się blaszki miażdżycowej. Stanom zapalnym sprzyjają:

  • gwałtowne zmiany poziomu glukozy we krwi,
  • palenie papierosów,
  • stres,
  • wysoki poziom żelaza,
  • nadmiar tłuszczów trans,
  • nadmiar rafinowanych węglowodanów,
  • nadmiar kwasów tłuszczowych omega-6,
  • niedobory kwasów omega-3.

Poza odpowiednio skomponowaną dietą ważne jest także unikanie sytuacji stresowych, odpowiednia ilość aktywności fizycznej i utrzymanie prawidłowej masy ciała.

Dieta przy refluksie Dieta przy refluksie

Na co zwrócić szczególną uwagę przy refluksie? Podpowiadamy!...

Dieta alkaiczna, czyli jak odkwasić organizm Dieta alkaiczna, czyli jak odk...

Dieta, dzięki której pozbędziemy się uciążliwych dolegliwośc...

Powiązane