Ser – który jest najzdrowszy?

Ser – który jest najzdrowszy?

Co to za choroba

Ludzie na całym świcie uwielbiają ser i jedzą go w pokaźnych ilościach. Jednak czy słusznie? Czy ser w nadmiarze nie szkodzi zdrowiu?

Badania wykazują, że składniki zawarte w serach korzystnie wpływają na zdrowie. Nie oznacza to jednak, że można go jeść w nieograniczonych ilościach! Nawet najzdrowsze produkty w nadmiarze mogą być szkodliwe dla organizmu.

Sery – wartość odżywcza

Sery to źródło dobrze przyswajalnego białka. W zależności od rodzaju dostarczają także dawkę tłuszczu, witamin z grupy, wapnia oraz fosforu. Znajdziemy w nich tyrozynę – aminokwas, który ma pozytywnie wpływa na samopoczucie. Ser typu feta oraz żółte gatunki zawierają znaczne ilości soli, dlatego należy je jeść z umiarem, ponieważ mogą przyczynić się do wystąpienia chorób układu krążenia. Kaloryczność serów zależy od ilości tłuszczu:

  • ser żółty - ok. 350 kcal/100 g,
  • ser pleśniowy - ok. 350 kcal/100 g,
  • ser topiony - ok. 300 kcal/100 g,
  • ser typu feta - 260 kcal/100 g,
  • ser mozzarella - ok. 260 kcal/100 g,
  • twaróg tłusty - ok. 150 kcal/100 g,
  • twaróg chudy – ok. 100 kcal/100 g,
  • ser ricotta - ok. 170 kcal/100 g.
W Polsce najpopularniejszy jest ser żółty.
fot. Wszystko o jedzeniu

TOP 7 najzdrowszych serów

  1. Mozzarella – przez wielu uznawana jest za najzdrowszy z serów. Jest bogata w wapń i fosfor. 100 g mozzarelli zawiera dzienne zapotrzebowanie na witaminę B12. Jest źródłem nasyconych krótko- i średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które wpływają korzystnie na zdrowie. Mozzarella zawiera sprzężony kwas linolowy - składnik wielu suplementów odchudzających.
  2. Ser kozi – jest bogaty w zdrowe tłuszcze, a w tym kwasy omega-6. Stanowi źródło wapnia, fosforu, magnezu, selenu i jodu, a także witaminę D, biotynę i niacynę. Składniki zawarte w serze kozim pomagają obniżyć poziom ,,złego” cholesterolu oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
  3. Ser typu feta - jest jednym z najmniej kalorycznych serów. Znajdziemy w nim znaczne ilości witaminy B12, która ma wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego, a także witaminy B2 - potrzebnej do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
  4. Sery pleśniowe – znajdziemy w nich sporą dawkę fosforu, wapnia, witamin A, B, D i E. Zawierają dużo soli, dlatego unikać ich powinny osoby cierpiące na nadciśnienie lub mające problemy z retencją wody w organizmie.
  5. Parmezan - stanowi źródło wielu witamin i minerałów. Naukowcy udowodnili, że regularne spożywanie parmezanu pomaga uregulować ciśnienie tętnicze krwi. Oprócz tego jest niskokaloryczny, bogaty w białko i lekkostrawny.
  6. Ricotta – powstaje z serwatki mleka krowiego, owczego lub koziego. Ricotta zawiera duże ilości dobrze przyswajalnego białka, sporą dawkę wapnia, a przy tym niewiele tłuszczu.
  7. Twaróg – jest prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Znajdziemy w nim witaminę A, D, E i K, sporą ilość witaminy B2, B12 i choliny. Zawiera kwas foliowy, pantotenowy oraz wapń.
Ilona Płotek

Ilona Płotek

Witaminy D i E Witaminy D i E

Witaminy D i E: skąd je pozyskamy, dlaczego są nam tak potrz...

Wyliczanie makroskładników w diecie Wyliczanie makroskładników w d...

Układanie diety - co warto wiedzieć o makroskładnikach i jak...

Komentarze

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!