WP Kobieta
Co warto wiedzieć o kwasie linolowym?
WP Kobieta
Co warto wiedzieć o kwasie linolowym?
Kwas linolowy (CLA) to kwas tłuszczowy należący do grupy omega-6. Ludzki organizm go nie syntezuje, w związku z czym musimy dostarczać go wraz z pożywieniem. Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania wielu układów, m.in. krwionośnego. Wykazuje także liczne właściwości prozdrowotne. Gdzie występuje kwas linolowy? Dlaczego warto zwrócić na niego szczególną uwagę?
CLA (sprzężony kwas linolowy) to kwas tłuszczowy pochodzenia zwierzęcego. Znajduje się głównie w przewodzie pokarmowym, tkankach i tłuszczu zawartym w mleku zwierząt przeżuwających. Kwas ten wykryto również w tkance tłuszczowej człowieka i mleku kobiecym.
Dawka CLA oddziałująca pozytywnie na zdrowie to ok. 3 g dziennie, podczas gdy przeciętne spożycie wynosi od około 0,5 - 1,5 g na dzień. Głównymi źródłami kwasu linolowego są mięso i tłuszcz mleczny krów, owiec, kóz, saren czy kangurów. W codziennej diecie obecny jest za sprawą spożywania mleka krowiego i jego przetworów oraz wołowiny. Ilość CLA w mięsie i przetworach mlecznych zależy m.in. od sposobu hodowli, karmienia i rasy bydła. Najbogatsze w kwas linolowy są produkty pochodzące od krów hodowanych metodami tradycyjnymi, wypasanymi na pastwiskach. Główne źródła CLA to:
Fot. Poradnik Zdrowie
Kwas linolowy powszechnie uznawany jest za bezpieczny. Jednak przekroczenie dziennej dawki (3 g) może wywoływać dolegliwości ze strony układu pokarmowego - biegunki, nudności, a także zmęczenie i stłuszczenie wątroby. CLA nie powinny stosować osoby ze zmniejszoną krzepliwością krwi oraz zażywające leki rozrzedzające krew, ponieważ kwas zmniejsza jej krzepliwość. Przed podjęciem decyzji o jego suplementowaniu należy skonsultować się z lekarzem.
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!