Kwas linolowy - właściwości

Kwas linolowy - właściwości

WP Kobieta

Co warto wiedzieć o kwasie linolowym?

Kwas linolowy (CLA) to kwas tłuszczowy należący do grupy omega-6. Ludzki organizm go nie syntezuje, w związku z czym musimy dostarczać go wraz z pożywieniem. Jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania wielu układów, m.in. krwionośnego. Wykazuje także liczne właściwości prozdrowotne. Gdzie występuje kwas linolowy? Dlaczego warto zwrócić na niego szczególną uwagę?

CLA (sprzężony kwas linolowy) to kwas tłuszczowy pochodzenia zwierzęcego. Znajduje się głównie w przewodzie pokarmowym, tkankach i tłuszczu zawartym w mleku zwierząt przeżuwających. Kwas ten wykryto również w tkance tłuszczowej człowieka i mleku kobiecym.

Źródła kwasu linolowego

Dawka CLA oddziałująca pozytywnie na zdrowie to ok. 3 g dziennie, podczas gdy przeciętne spożycie wynosi od około 0,5 - 1,5 g na dzień. Głównymi źródłami kwasu linolowego są mięso i tłuszcz mleczny krów, owiec, kóz, saren czy kangurów. W codziennej diecie obecny jest za sprawą spożywania mleka krowiego i jego przetworów oraz wołowiny. Ilość CLA w mięsie i przetworach mlecznych zależy m.in. od sposobu hodowli, karmienia i rasy bydła. Najbogatsze w kwas linolowy są produkty pochodzące od krów hodowanych metodami tradycyjnymi, wypasanymi na pastwiskach. Główne źródła CLA to:

  • wołowina,
  • wieprzowina,
  • cielęcina
  • jagnięcina,
  • baranina,
  • cheddar i parmezan,
  • twaróg,
  • jaja,
  • tłuste mleko,
  • jogurty,
  • ser żółty, kozi i pleśniowy,
  • masło.

Fot. Poradnik Zdrowie

Wpływ CLA na zdrowie

  • Działanie przeciwnowotworowe – udowodniono, że wysoki poziom kwasu linolowego w organizmie zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów oraz wystąpienia przerzutów. Badania przeprowadzone w Finlandii wykazały zależność między spożywaniem mleka a niższym wskaźnikiem zachorowań kobiet na raka piersi. Inne testy udowodniły, że wysokie spożycie CLA zapobiega takim nowotworom jak białaczka, czerniak, rak jelita grubego, jajników i jamy ustnej.
  • Działanie przeciwmiażdżycowe – kwas linolowy przyczynia się do zwiększenia poziomu „dobrego” cholesterolu i spadku trójglicerydów we krwi. Obniża również ciśnienie tętnicze.
  • Odchudzanie – kwas linolowy zwiększa wydatkowanie energii przez organizm oraz zapobiega magazynowaniu się trójglicerydów w tkance tłuszczowej.
  • Odporność – CLA zwiększa liczbę ochronnych przeciwciał. Łagodzi także objawy niektórych reakcji alergicznych i zapalnych.

Skutki uboczne i przeciwwskazania

Kwas linolowy powszechnie uznawany jest za bezpieczny. Jednak przekroczenie dziennej dawki (3 g) może wywoływać dolegliwości ze strony układu pokarmowego - biegunki, nudności, a także zmęczenie i stłuszczenie wątroby. CLA nie powinny stosować osoby ze zmniejszoną krzepliwością krwi oraz zażywające leki rozrzedzające krew, ponieważ kwas zmniejsza jej krzepliwość. Przed podjęciem decyzji o jego suplementowaniu należy skonsultować się z lekarzem.

Kortyzol – co trzeba o nim wiedzieć? Kortyzol – co trzeba o nim wie...

Kiedy warto wykonać badania?

TOP 5 najzdrowszych warzyw TOP 5 najzdrowszych warzyw

Których warzyw nie powinno zabraknąć w Twojej diecie?

Powiązane

Zapisz się do naszego newslettera

Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!