Dieta hiszpańska - na czym polega?
poradnikzdrowie.pl
Dieta hiszpańska, choć jest restrykcyjną formą odchudzania, to spośród innych podobnych diet wyróżnia się bogatym wyborem produktów. Dzięki temu jest źródłem wszystkich składników odżywczych potrzebnych do funkcjonowania organizmu. Na czym polega i jakie są jej zasady?
Zasady diety
Dieta hiszpańska to propozycja dla wszystkich, którzy chcą obniżyć masę ciała. Nazywana jest także dietą dla leniwych lub zabieganych, ponieważ jej jadłospis w dużej części opiera się na półproduktach, takich jak fasola i tuńczyk z puszki, co skraca czas przygotowywania posiłków. Dieta hiszpańska jest niskokaloryczna i w czasie jej stosowania ważne jest liczenie kalorii. Dzienne spożycie wynosi od 1300 do 1500 kcal. Wartość energetyczna jednego posiłku nie powinna przekraczać 160 kcal, a posiłki należy spożywać w równych odstępach czasu, co 3-4 godziny. Nie zaleca się także przekraczania tłuszczu ponad poziom 10 proc. dziennej porcji energii. Ze względu na restrykcyjny jadłospis zaleca się ją stosować przez okres 14 dni.
Produkty zalecane i zabronione
Podstawę jadłospisu na diecie hiszpańskiej stanowią:
- warzywa i owoce – szczególnie surowe, dodawane do każdego posiłku, ale także mrożone,
- chude źródła białka: drób, ryby, strączki, jaja, nabiał,
- pełnoziarniste produkty zbożowe: ciemne pieczywo, kasze, makarony, płatki i brązowy ryż.
Każdego dnia należy wypijać około 2 litrów wody. Dozwolone są także świeżo wyciskane soki owocowe i warzywne, a od czasu do czasu, w chwili słabości, możemy sięgnąć po dwie kostki czekolady. Odchudzanie zgodne z zasadami diety hiszpańskiej eliminuje z codziennego menu słodycze, fast foody, słodkie napoje, tłuste mięsa czy przetwory mięsne.
(fot. womenshealth.pl)
Zalety i wady
Dieta hiszpańska jest rygorystyczna i niskokaloryczna. Dzienne spożycie kalorii nie odpowiada często poziomowi podstawowej przemiany materii osób otyłych, czyli ilości energii, jaką organizm potrzebuje na zachowanie podstawowych funkcji życiowych. Stosując tego typu diety ryzykujemy utratę masy mięśniowej i zwolnienie metabolizmu. Niskie spożycie tłuszczu nie jest wskazane m.in. ze względu na przyswajanie niektórych witamin. Kolejną trudnością może być skrupulatne liczenie kalorii. Dozwolona na diecie hiszpańskiej żywność konserwowa może negatywnie wpływać na zdrowie ze względu na wysoką zawartość soli. Jednak najważniejszym argumentem przeciwko stosowaniu diety jest fakt, że po jej zakończeniu istnieje duże prawdopodobieństwo wystąpienia efektu jo-jo. Po dwóch tygodniach wymagającej diety powrót do starych nawyków żywieniowych i często drastyczny wzrost przyjmowanych kalorii kończy się wzrostem masy ciała.
Zaletami diety są niewątpliwie nacisk na spożywanie dużej ilości warzyw i owoców oraz płynów. Eliminuje ona głównie słodycze i fast foody, jednak nie zabrania się spożywania innych grup produktów, dzięki czemu jest różnorodna. Możliwość wykorzystywania mrożonek i półproduktów znacząco przyspiesza i ułatwia przygotowywanie potraw.
Komentarze