PR Hub - Prowly
Co to oznacza w praktyce?
PR Hub - Prowly
Co to oznacza w praktyce?
Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę każdej diety. Specjaliści mówią o konieczności spożywania minimum 5 porcji warzyw i owoców. Co to oznacza w praktyce?
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia przedstawia ogólne zasady zdrowego odżywiania. Wynika z niej, że warzywa i owoce powinny być spożywane przez nas najczęściej, w jak największych ilościach. Najlepiej, aby stanowiły połowę tego, co zjadamy.
Minimalna ilość dziennego spożycia warzyw i owoców wynosi 400g, które można rozłożyć na 5 porcji (jedna porcja to około 80-100 g warzyw lub owoców). Ważne są również proporcje - warzywa powinny stanowić 3/4 dziennej porcji, owoce natomiast 1/4. Co dokładnie kryje się pod pojęciem,,porcja"? Może być to surówka, surowe warzywo, owoc, garść suszonych owoców lub warzyw, zupa warzywna, koktajl lub szklanka świeżo wyciskanego soku.
fot. Poradnik Zdrowie
Warzywa i owoce dostarczają niewiele kalorii, a przy tym masę składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia. Jednymi z cenniejszych związków są antyoksydanty, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki tlenowe. To właśnie one odpowiedzialne są za rozwój chorób, takich jak miażdżyca czy nowotwory, przyspieszają procesy starzenia się organizmu i odpowiadają za mutacje DNA.
Są także źródłem błonnika pokarmowego, który wykazujących korzystny wpływ na nasze wspomaga pracę jelit, pozytywnie wpływa na florę jelitową, zapobiega zaparciom i sprawia, że po posiłku jesteśmy syci na dłużej.
Warto pamiętać, że 5 porcji warzyw i owoców to minimum, które każdy z nas powinien spożywać każdego dnia. Im większą część naszej diety będą stanowiły, tym lepiej. Jakie warzywa i owoce wybierać? Każdy z nas ma swoje ulubione produkty, jednak warto postawić na urozmaicenie. Tylko w ten sposób dostarczymy sobie wszystkich składników odżywczych.
Na przykład zielone warzywa liściaste to dawka kwasu foliowego, zalecanego szczególnie kobietom w ciąży. Pomidory, truskawki, buraki, bakłażany i borówki są świetnym źródłem antocyjanów, hamujących szkodliwe działanie wolnych rodników. Natomiast papryka, natka pietruszki i cytrusy zaspokoją zapotrzebowanie na witaminę C, która wspiera układ odpornościowy, bierze udział w produkcji kolagenu i działa odmładzająco. Dobrze jest także wybierać produkty sezonowe, ponieważ mają wyższą wartość odżywczą.
Warzywa i owoce powinny stanowić podstawę naszej diety. Najbardziej lubisz pomidory, a do obiadu zawsze wybierasz sałatę? Postaw na coś innego! Lato to wspaniały czas na poszukiwanie nowych smaków!
Zapisz się i otrzymuj jako pierwszy informacje o promocjach i nowościach!